Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι τόσο έντονο στο Πεκίνο και άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις που πολύ συχνά οι αρχές εκδίδουν προειδοποιήσεις προς τις ευαίσθητες ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις για μέρες. Μια ομάδα βρετανών αρχιτεκτόνων πιστεύει πως η ιδέα της – ένα σύστημα από γιγαντιαίες «φούσκες» – θα μπορούσε να κάνει την καθημερινότητά τους λίγο πιο ευχάριστη.
Η πρόταση της ομάδας της Orproject για μεγάλες ασιατικές πόλεις που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα αφορά στη δημιουργία ενός τεράστιου, κλειστού πάρκου που θα περιβάλλεται από οικολογικά σπίτια. Άξονας του πάρκου θα είναι ένας βοτανικός κήπος, ενώ μέσα στη «φούσκα» που θα το διαχωρίζει από τον έξω κόσμο, η ποιότητα του αέρα θα ελέγχεται και θα ρυθμίζεται με τη βοήθεια μεγάλων αντλιών. Παρόμοιες κατασκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν υπάρχοντα κτίσματα, από σχολεία μέχρι εμπορικά κέντρα.
«Το πάρκο περιλαμβάνει ένα βοτανικό κήπο, ο αέρας μέσα του είναι καθαρός, η θερμοκρασία και η υγρασία ελέγχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», αναφέρει η Orproject. «Τα κτίσματα που περιβάλλουν το πάρκο και τα οποία συνδέονται με το σύστημα ελεγχόμενου αέρα, μπορούν να στεγάσουν διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα, αλλά μπορούν επίσης να στεγάσουν αθλητικές ή νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες αξιοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο τον υγιεινό αέρα.»
Οι «φούσκες» σχεδιάστηκαν με έναν υπολογιστικό αλγόριθμο, έτσι ώστε να μιμούνται τη νεύρωση των φύλλων και τα φτερά των πεταλούδων. Θα είναι φτιαγμένες από ημιδιάφανο πλαστικό ETFE, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο κολυμβητήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, στο Πεκίνο, καθώς και σε θερμοκήπια κ.α. Η Orproject λέει ότι πρόκειται για ένα οικονομικό, ευέλικτο και ανθεκτικό υλικό, το οποίο επιτρέπει εξοικονόμηση 30% στα τιμολόγια θέρμανσης και φωτισμού.
Το πρόβλημα ρύπανσης του Πεκίνου, της Σαγκάης και άλλων κινεζικών μεγαλουπόλεων κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λυθεί με την ανέγερση τέτοιων εγκαταστάσεων (η Orproject άλλωστε δεν έχει καν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσο θα επιβάρυνε το περιβάλλον μια μεγάλη «φούσκα»). Η αιθαλομίχλη πάντως έχει αποτελέσει έμπνευση για ανορθόδοξα σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την άμβλυνση του προβλήματος.