Skip to main content

BNP Paribas: «Στοπ» στη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas, δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να σταματήσει τη χρηματοδότηση εταιρειών που παράγουν ή αγοράζουν βοδινό κρέας ή σόγια που καλλιεργείται σε γη στον Αμαζόνιο που εκκαθαρίστηκε ή έχει υποστεί μετατροπή η δασική έκταση μετά το 2008.

Η τράπεζα είπε επίσης ότι θα ενθαρρύνει τους πελάτες να μην αγοράζουν ή να παράγουν βοδινό κρέας ή σόγια που καλλιεργείται στην περιοχή Cerrado, μια τεράστια οικολογική περιοχή τροπικής σαβάνας που καλύπτει το 20% της Βραζιλίας, χρηματοδοτώντας μόνο εκείνους που υιοθετούν μια στρατηγική μηδενικής αποψίλωσης μέχρι το 2025.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες εκστρατείας δήλωσαν ότι η κίνηση της BNP Paribas έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, αλλά πίεσαν για ταχύτερη δράση.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα στη Βραζιλία πρέπει να συμβάλουν σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στην αποψίλωση των δασών. Αυτό ισχύει και για την BNP Paribas », δήλωσε η τράπεζα.

Η σόγια και το βοδινό κρέας είναι δύο από τους μεγαλύτερους μοχλούς της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Η αύξηση του πληθυσμού και η ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη σε χώρες όπως η Κίνα έχουν πυροδοτήσει μια έκρηξη στη ζήτηση για σόγια και την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μερικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι το δάσος του Αμαζονίου, το οποίο εκτείνεται σε εννέα χώρες, οδεύει «προς τον θάνατο» καθώς η αποψίλωση συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό. Μια περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στο μέγεθος του Ισραήλ μειώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με το Amazon Conservation.

Το ήμισυ του Cerrado έχει ήδη εκκαθαριστεί και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα του πλανήτη, ανέφεραν τέσσερις περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε κοινή δήλωση.

«Η BNP Paribas δίνει στους εμπόρους πέντε ακόμη χρόνια για να καθαρίσουν τα δάση με ατιμωρησία», δήλωσε ο Κλερβί λε Γκενίκ της Canopee Forets Vivantes.

Η BNP και άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse και της ολλανδικής τράπεζας ING δεσμεύτηκαν τον περασμένο μήνα να σταματήσουν να χρηματοδοτούν το εμπόριο αργού πετρελαίου από τον Ισημερινό μετά από πιέσεις από ακτιβιστές που στοχεύουν στην προστασία του Αμαζονίου.