Skip to main content

Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες ρεκόρ το 2023 λόγω της επιστροφής του Ελ Νίνιο

REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του Ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.

Νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας θα μπορούσε να σημειωθεί το 2023 ή το 2024, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης επιστροφής του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, σύμφωνα με επιστήμονες που μελετούν το κλίμα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι μετά από τρία χρόνια του καιρικού φαινομένου La Nina στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο γενικά μειώνει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, ο κόσμος θα βιώσει την επιστροφή του Ελ Νίνιο του θερμότερου αντίστοιχου φαινομένου, αργότερα φέτος.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του Ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με θερμοκρασίας ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι νομίζω πιο πιθανό από να μην συμβεί», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.

Το 2016 η θερμότερη χρονιά μέχρι τώρα

Τα κλιματικά μοντέλα υποδηλώνουν την επιστροφή σε συνθήκες Ελ Νίνιο στα τέλη του βορειοδυτικού καλοκαιριού και την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ισχυρού Ελ Νίνιο προς το τέλος του έτους, δήλωσε ο Buontempo.

Η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στον κόσμο ήταν το 2016, που συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο – αν και η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει τις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε χρόνια χωρίς το φαινόμενο.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο – γεγονός που αντανακλά τη μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

naftemporiki.gr