Skip to main content

Ισραήλ – Ιορδανία θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους ηλιακή ενέργεια με νερό

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας που θα επιτρέπει στο χασεμιτικό βασίλειο να παράσχει ηλιακή ενέργεια στο Ισραήλ, το οποίο σε αντάλλαγμα θα παραδίδει αφαλατωμένο νερό στην Ιορδανία, μεγάλο μέρος της επικράτειας της οποίας είναι έρημος, ανακοίνωσε σήμερα η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, στην πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους μεταξύ των δύο χωρών.

Το έργο προβλέπει την παραγωγή από την Ιορδανία συνολικά 600 μεγαβάτ παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας που θα εξαχθούν στο Ισραήλ και την αφαλάτωση από το Ισραήλ 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που θα εξαχθούν στην Ιορδανία.

Οι μελέτες σκοπιμότητας θα ξεκινήσουν το 2022, αναφέρει ανακοίνωση της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ στα ΗΑΕ, όπου υπογράφηκε η συμφωνία.

Δεν αποφασίστηκε για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

Το έγγραφο αυτό, που προετοιμάστηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, υπογράφηκε από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον υπουργό Ύδατος και Άρδευσης της Ιορδανίας και την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ και παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έκθεσης Expo 2020 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ, που έγιναν η πρώτη χώρα του Κόλπου η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι, ανακοίνωσε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να παίξει έναν ρόλο στη σύνδεση των δύο χωρών, επιδεικνύοντας τα οφέλη της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων.

“Όλοι οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής θα επωφεληθούν από αυτό το μνημόνιο συνεννόησης και όχι μόνο η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο για το πώς οι χώρες μπορούν να ενεργήσουν από κοινού για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ.

Η Ιορδανία, που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το γειτονικό της Ισραήλ το 1994, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν είναι “νομικά ή τεχνικά” δεσμευτική και το βασίλειο θα προχωρήσει μόνο αν εξασφαλίσει αυτές τις ποσότητες νερού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ύδατος ‘Ομαρ Σαλάμαχ.

“Η κλιματική αλλαγή και η εισροή των προσφύγων επιδείνωσαν περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία όσον αφορά το νερό, ωστόσο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας”, δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Ύδατος και Άρδευσης Μοχάμαντ Αλ-Νατζάρ.

Το «πιο σημαντικό» έργο μετά την ειρήνη μεταξύ των δυο χωρών  

Είναι το “πιο σημαντικό” έργο μετά την ειρήνη μεταξύ των δυο χωρών που υπογράφηκε το 1994, δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Ελχαράρ.

Τα οφέλη του “δεν αξιολογούνται μόνο σε επίπεδο πράσινης ενέργειας ή αφαλατωμένου νερού αλλά και από την άποψη της ενίσχυσης των σχέσεων με τη γειτονική χώρα που έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με το Ισραήλ”, επισήμανε.

Η Ιορδανία υποφέρει από ακραίες ξηρασίες. Ακόμη κι όταν οι δύο χώρες ήταν σε πόλεμο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, πραγματοποιούσαν συνεδριάσεις συνεργασίας στον τομέα του νερού.

Το Ισραήλ είναι επίσης μια ζεστή και ξηρή χώρα αλλά οι νέες τεχνολογίες μείωσαν το κόστος της επεξεργασίας του αλμυρού νερού, Η χώρα, παγκόσμιος ηγέτης στην αφαλάτωση, μπορεί έτσι να πουλά περισσότερο νερό στον γείτονά του, χωρίς να υπονομεύει την εσωτερική ζήτηση.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, που είχαν επιδεινωθεί επί της πρωθυπουργίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρωθυπουργός από τον Ιούνιο, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των σχέσεων με το Αμάν.

Τον Οκτώβριο, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία που διπλασιάζει την ποσότητα του νερού που προμηθεύει την Ιορδανία, η οποία έχει ανάγκη από σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση από το Ισραήλ 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως στο χασεμιτικό βασίλειο επιπλέον των 55 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που το προμηθεύει ήδη δωρεάν κάθε χρόνο.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στο Αμάν να αγοράζει επιπλέον νερό με 65 σεντ το κυβικό μέτρο επί ένα χρόνο, με μια επιλογή αγοράς της ίδιας ποσότητας για δύο επιπλέον χρόνια αλλά σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη.

Πηγή: ΑΜΠΕ