Skip to main content

Τα μισά ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή που προκαλείται από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συνδέεται με συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από 32 ερευνητικούς οργανισμούς ανέλυσε 28 αντίξοες καιρικές συνθήκες από  περιστατικά του 2014 σε όλο τον κόσμο, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο η έντασή τους να αυξήθηκε τουλάχιστον εν μέρει από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα περιλαμβάνουν τροπικούς κυκλώνες στον κεντρικό Ειρηνικό, αυξημένες βροχοπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, κύματα καύσωνα στην Ασία, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, και ξηρασία στην Αφρική.

Σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική τα μισά ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέθηκαν με την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, αναφέρει η μελέτη.

«Η κατανόηση της επιρροής μας σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πρωτοποριακή επιστήμη που θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Στέφανι Χέρρινγκ του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Περιβάλλοντος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

«Καθώς η επιστήμη της απόδοσης αιτιών στα καιρικά συμβάντα συνεχίζει να προοδεύει, τόσο θα βελτιώνεται η ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να διακρίνουμε τις επιδράσεις της μακροχρόνιας κλιματικής αλλαγής και της φυσικής μεταβλητότητας σε μεμονωμένα ακραία γεγονότα», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου Τομ Καρλ.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν τις αρχές των κρατών όλου του κόσμου να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από τις επικίνδυνες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.