Skip to main content

Οι δεινόσαυροι είχαν φτερά εκατομμύρια χρόνια πριν μπορέσουν να πετάξουν

Οι παλαιοντολόγοι προσπαθούσαν εδώ και καιρό να εξηγήσουν χωρίς αμφιβολία για ποιο λόγο οι δεινόσαυροι ανέπτυξαν φτερά εκατομμύρια χρόνια πριν τα πρώτα ερπετά εξελίχθηκαν ώστε να πετάνε. Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απαντάει μία ενδιαφέρουσα νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία.

«Μέχρι τώρα η εξέλιξη των φτερών θεωρούταν πως σχετιζόταν με την ικανότητα πτήσης ή με λόγους θερμότητας του αίματος, αλλά προσωπικά ποτέ δεν πείστηκα από αυτές τις θεωρίες», δήλωσε η Μαρί-Κλαιρ Κοσοβίτς, καθηγήτρια Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας και επικεφαλής της έρευνας.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει πως τα φτερά αναπτύχθηκαν στους δεινοσαύρους επειδή τα φωτεινά χρώματά τους διευκόλυνε την επικοινωνία και την επιλογή συντρόφου.

Η Κοσοβίτς και η ομάδα της κατέληξαν σε αυτή τη θεωρία μετά την ανάλυση γενετικών ομοιοτήτων μεταξύ δεινοσαύρων και συγχρόνων ερπετών και πτηνών. Η ανάλυση τους οδήγησε στην υπόθεση πως οι δεινόσαυροι είχαν «τετραχρωματική» όραση, δηλαδή διέθεταν φωτοϋποδοχείς που μπορούσαν να ανιχνεύουν υπεριώδες φως καθώς και κυανή, ερυθρή και πράσινη ακτινοβολία.

«Αν ένα χαρακτηριστικό μοιράζεται από όλα τα είδη μίας ομάδας ζώων, τότε είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε ότι αυτό το χαρακτηριστικό ήταν παρόν στον κοινό τους πρόγονο και διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Κοσοβίτς. «Για αυτό το λόγο έλεγξα τη μορφολογία και τη γενική αντίληψη των χρωμάτων στα ερπετά και τα πουλιά και ανακάλυψα ότι η τετραχρωμία είναι παρούσα σε κάθε κλάδο των σημερινών ερπετών», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι οι δεινόσαυροι πιθανότατα χρησιμοποιούσαν οπτικά σήματα για να επικοινωνούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κοσοβίτς. Η ανάπτυξη μεγάλων φτερών οδήγησε σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον, καθώς και για την ανεύρεση συντρόφου.