Skip to main content

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

Φωτογραφία του Γκου Σιαοχόνγκ
Εγκαίνια της 135ης Έκθεσης Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας (γνωστή και ως Έκθεση της Καντόνας)

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πολλά ήταν τα θετικά μηνύματα για τις κινεζικές εξαγωγές

Δέκατο ένατο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Η Έκθεση Εισαγωγών και Εξαγωγών (Έκθεση της Καντόνας) της Κίνας είναι ο ανεμοδείκτης του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας. Η 135η Έκθεση της Καντόνας άνοιξε πρόσφατα και δεν είναι δύσκολο να δούμε από τα δύο σύνολα δεδομένων που αποκάλυψαν οι διοργανωτές ότι αυτή η «κορυφαία έκθεση της Κίνας» εξακολουθεί να είναι γεμάτη επιτυχία: Πρώτον, ο αριθμός των εκθετών είναι 29,000, φτάνοντας ένα υψηλό ρεκόρ. Δεύτερον, ο αριθμός των προεγγεγραμμένων αγοραστών στο εξωτερικό ήταν 149.000, σημειώνοντας αύξηση 17,4% σε σχέση με την προηγούμενη Έκθεση.

Εταιρείες και αγοραστές δηλώνουν την προτίμησή τους για την Έκθεση της Καντόνας, γεγονός που αρχικά φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις επιδόσεις των κινεζικών εξαγωγών κατά τον μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, τον Μάρτιο η χώρα εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 279,68 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας μείωση κατά 7,5% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με την ετήσια αύξηση των εξαγωγών κατά 7,1% τους προηγούμενους δύο μήνες, τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν ανησυχία σε ορισμένους κύκλους σχετικά με τη μελλοντική πορεία των εξαγωγών κατά το υπόλοιπο έτος.

Ήταν πράγματι τόσο αρνητική η πορεία των εξαγωγών τον Μάρτιο; Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα επηρεάζονται από την υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα του περασμένου έτους. Πέρυσι τον Μάρτιο, η Κίνα προσάρμοσε την πολιτική πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας, επιταχύνοντας την αύξηση των εγχώριων παραγγελιών και την επανεκκίνηση της εργασίας και παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που ώθησε την αύξηση των εξαγωγών κατά 14,8%. Οι επιδόσεις αυτές αποτέλεσαν έναν από τους υψηλότερους μηνιαίους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών για το 2023. Αντικειμενικά, συνεπώς, όταν γίνεται σύγκριση με την υψηλή εξαγωγική βάση του περασμένου έτους, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών του Μαρτίου για φέτος φαίνεται μειωμένος.

Εάν δεν ληφθεί υπόψη η υψηλή εξαγωγική βάση του περασμένου έτους, τότε οι επιδόσεις του φετινού Μαρτίου εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές. Αν χρησιμοποιήσουμε έναν σύνθετο τρόπο προσδιορισμού της αύξησης των εξαγωγών με βάση τη διετία για να εξαλείψουμε την επίδραση της περσινής εξαγωγικής βάσης, τότε θα δούμε ότι φέτος ο διετής σύνθετος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών του Μαρτίου ήταν 0,6%,, με τη θετική τάση της οριακής βελτίωσης του ετήσιου ρυθμού αύξησης των εξαγωγών να συνεχίζεται. Επιπλέον, η συνολική αξία των εμπορευματικών εξαγωγών του Μάρτιου ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά το ρεκόρ των 304,5 δισ. δολαρίων της ίδιας περιόδου πέρυσι, το οποίο αποτέλεσε και το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων πέντε ετών.

Όσον αφορά τη σύνθεση των εμπορευματικών εξαγωγών, αξιοσημείωτες παραμένουν οι επιδόσεις στις εξαγωγές αυτοκινήτων, πλοίων και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, με την εξαιρετική και δυναμική πορεία της ταχείας ανάπτυξης εξαγωγικών βιομηχανικών προϊόντων μέσης και υψηλής ποιότητας να συνεχίζεται. Από πέρυσι, οι εξαγωγές των λεγόμενων «τριών νέων προϊόντων» όπως τα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, οι μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊκά, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προσελκύοντας την προσοχή των αγορών. Εξυπηρετώντας πολιτικά συμφέροντα, ορισμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί χαρακτήρισαν αυθαιρέτως τα κινεζικά προϊόντα ως αποτέλεσμα μιας «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» και όρθωσαν τεχνητούς εμπορικούς φραγμούς πολιτικοποιώντας και θέτοντας ως ζήτημα ασφάλειας τα οικονομικά και εμπορικά αυτά ζητήματα. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέλλον των κινεζικών εξαγωγών χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πολλά ήταν τα θετικά μηνύματα για τις κινεζικές εξαγωγές. Για παράδειγμα, εκτός από τη διατήρηση μιας εξαγωγικής «έκρηξης» προς τις αναδυόμενες οικονομίες, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αγορές της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΕΧΝΑ) επέστρεψαν και πάλι σε επίπεδα ανάπτυξης. Όσον αφορά τα εξαγωγικά προϊόντα, εκτός από τις βιομηχανικές αλυσίδες που αφορούν την αυτοκινητοβιομηχανία και τη ναυπηγία, και που αναπτύσσονται ταχύτατα, βιομηχανίες που παράγουν μηχανήματα γενικής χρήσης, έπιπλα και οικιακές συσκευές γνωρίζουν επίσης σημαντική ανάκαμψη.

Φέτος τον Ιανουάριο, ύστερα από δεκαέξι μήνες, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση επανήλθε πάνω από τον άξονα που αφορά την ανάπτυξη και τον Μάρτιο συνέχισε τη θετική του πορεία, προμηνύοντας την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάκαμψης της εξωτερικής ζήτησης και της αναπλήρωσης των κενών στις εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, γίνεται εμφανές ότι φέτος οι κινεζικές εξαγωγές προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις, καθώς και ότι έχουμε πολλά ακόμη να προσμένουμε από το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας.