Skip to main content

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

Φωτογραφία: Γιουάν Μπινγκ
Ο εκθεσιακός χώρος της Sikeyuan Automation Technology Co., LTD. στην 24η Διεθνή Έκθεση Κατασκευής Εξοπλισμού στην πόλη Χεφέι της Κίνας

Οι παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική ανάκαμψη


Δέκατο έκτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρο Ερευνών Βιομηχανίας Υπηρεσιών του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής και την Ομοσπονδία Logistics και Αγορών της Κίνας στις 31 Μαρτίου, τον Μάρτιο, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών μεταποίησης, ο δείκτης μη μεταποιητικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI ήταν 50,8%, 53,0% και 52,7%, αντίστοιχα, όλα βρίσκονται στο εύρος επέκτασης. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε απότομα τον Μάρτιο και επέστρεψε στη γραμμή πάνω από την ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, η οποία δεν επηρεάζεται μόνο από εποχιακούς παράγοντες, αλλά δείχνει επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι περαιτέρω σαφής και δυναμική.

Ο Ζάο Τσινγκέ, ανώτερος στατιστικολόγος στο κέντρο ερευνών της βιομηχανίας υπηρεσιών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι τον Μάρτιο, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 50,8%, επιστρέφοντας σε εύρος επέκτασης, καθώς οι εταιρείες επιτάχυναν την επανέναρξη της εργασίας και της παραγωγής και αύξησαν τη δραστηριότητα της αγοράς. Από τους 21 κλάδους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 15 ήταν στο εύρος επέκτασης, 10 περισσότεροι από τον προηγούμενο μήνα, και η μεταποιητική βιομηχανία έχει επεκταθεί σημαντικά.

Ο Γουέν Τάο, εμπειρογνώμονας από το Κέντρο Πληροφοριών Logistics της Κίνας, πιστεύει ότι ο PMI μεταποίησης τον Μάρτιο επέστρεψε στο εύρος επέκτασης αφού έτρεξε κάτω από το 50% για πέντε συνεχόμενους μήνες, αντανακλώντας την οριακή βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας και η ανάκαμψη είναι προφανής. Οι παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική ανάκαμψη είναι:

Πρώτον, οι μακροοικονομικές πολιτικές εφαρμόστηκαν σταδιακά και τα αποτελέσματά τους συνεχώς εμφανίστηκαν·

Δεύτερον, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών αυξήθηκε περαιτέρω και η εσωτερική κινητήρια δύναμη της οικονομίας συνέχισε να ενισχύει·

Τρίτον, η Κίνα έχει ανοίξει περαιτέρω στον έξω κόσμο και έχει υιοθετήσει περισσότερες πολιτικές για τη σταθεροποίηση του εξωτερικού εμπορίου. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομία, ιδίως η οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει ενισχυθεί, γεγονός που ευνοεί την τόνωση των εξαγωγών βασικών προϊόντων της Κίνας.

Συνολικά, η μακροοικονομία βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάκαμψης και η τάση ανάκαμψης έχει ενισχυθεί περαιτέρω.

Από την άποψη των προσδοκιών της αγοράς, ο αναμενόμενος δείκτης παραγωγής και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν 55,6%, αυξημένος κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, ανεβαίνοντας σε υψηλότερο εύρος άνθησης, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη τους στις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς.

Επιπλέον, το επίπεδο των μη μεταποιητικών δραστηριοτήτων συνέχισε να αυξάνεται. Τον Μάρτιο, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός μεταποίησης ήταν 53,0%, αυξημένος κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα.

«Ο δείκτης μη μεταποιητικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και η αύξηση συνέχισε να επεκτείνεται από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε νέο υψηλό από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, υποδεικνύοντας ότι η μη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα επιταχύνθηκε με βάση την ενοποίηση τους προηγούμενους μήνες». Ο Γου Γουέι, εμπειρογνώμονας από το Κέντρο Πληροφοριών Logistics της Κίνας, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αλλαγές στα στοιχεία της υποδιαίρεσης, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικονομία επιταχύνθηκαν, ο κλάδος των υπηρεσιών που σχετίζεται με νέους οδηγούς παρέμεινε ενεργός, το χρηματοδοτικό περιβάλλον συνέχισε να βελτιώνεται και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε επίσης.