Skip to main content

ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

EPA/RONALD WITTEK

Η ΕΚΤ έστειλε νέο σήμα για πιθανή μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκιαστέλνοντας ωστόσο ένα ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορεί να προετοιμάζεται για τη μείωσή τους, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει πλέον τον στόχο του 2%, τον τραπεζικό δανεισμό να είναι «παγωμένος» και την οικονομία να παρουσιάζει αναιμική ανάπτυξη, η ΕΚΤ έστειλε νέο σήμα για πιθανή μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμηση για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, με φόντο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα αγαθά, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες σε υψηλά επίπεδα.

Όπως τονίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Εκτιμά, δε, ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα εξασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα χρειαστεί» σημειώνεται από την ΕΚΤ, η οποία προσθέτει ότι εάν η επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού της Συμβουλίου αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο, θα κρινόταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, βάσει της απόφασης της ΕΚΤ.

EKT: Το τελευταίο «δύσκολο μίλι» πριν τη μείωση των επιτοκίων

Ιούνιο «δείχνει» η Λαγκάρντ – «Δεν θριαμβολογούμε»

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη του πληθωρισμού, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Δεν θριαμβολογούμε και δεν πανηγυρίζουμε προς το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα «στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας καταδεικνύουν ότι όχι μόνο έχει μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσής του, η οποία μπορεί να μην είναι ευθύγραμμη, ωστόσο διαφαίνεται ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας το 2025».

Σκιαγραφώντας τις συνθήκες στην Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, με «όχημα» τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα αγαθά. Παράλληλα, όπως είπε, η αύξηση μισθών μετριάζεται, ενώ οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η Τράπεζα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, επισήμανε πως η τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί μία προσέγγιση αξιολόγησης των δεδομένων συνεδρίαση ανά συνεδρίαση και δεν πρόκειται να δεσμευθεί προκαταβολικά για τη νομισματική της πολιτική.

Σχετικά με τη χρονική στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία διαθέσιμα. Όπως είπε, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο δ.σ. της ΕΚΤ συμφώνησαν οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ λίγοι εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ του «εδώ και τώρα».