Skip to main content

Σύνταξη: Τα 75 είναι το νέο 65

Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής και το εξασθενημένο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας αναγκάζουν πολλούς να παρατείνουν έως και μία δεκαετία τον εργασιακό βίο

Επί δεκαετίες στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, οι εργαζόμενοι έβλεπαν την ηλικία των 65 ετών ως το ορόσημο για τη συνταξιοδότηση. Σήμερα ολοένα και περισσότερο η ιδέα της αποχώρησης από την αγορά εργασία για όσους διανύουν ακόμη την έκτη δεκαετία της ζωής τους δεν μοιάζει ρεαλιστική – ούτε καν λογική.

Σε έναν κόσμο στον οποίο το προσδόκιμο όριο ζωής αυξάνεται συνεχώς, αλλά και το κόστος ζωής «καίει», το όνειρο της σύνταξης μετακινείται κατά μία δεκαετία, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το BBC.

Τον Μάρτιο ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock δημοσίευσε την ετήσια επιστολή προς τους μετόχους. Ο CEO, Λάρι Φινκ, εξέπεμψε προειδοποιήσεις για τους εργαζομένους, που προσδοκούσαν να συνταξιοδοτηθούν με άνεση και οικονομική ασφάλεια κοντά στα 65. Για τους περισσότερους αυτό δεν θα είναι εφικτό, διεμήνυσε.

«Η συνταξιοδότηση είναι μία πολύ πιο δύσκολη κατάκτηση από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια. Και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη σε 30 χρόνια από τώρα» έγραψε χαρακτηριστικά.

Από το 2000 έως το 2019 το παγκόσμιο προσδόκιμο όριο ζωής αυξήθηκε από τα 67 στα 73 έτη.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως έως το 2050, ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι μεγαλύτερος των 65 ετών.

Καθώς ο πληθυσμός γηράσκει, πολλές χώρες θα φτάσουν στο σημείο, στο οποίο περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό από εκείνους που θα ενταχθούν σε αυτό. Στη Βρετανία αυτό το σημείο μπορεί να φτάσει έως το 2029. Στη Βραζιλία έως το 2035, στην Ινδία έως το 2048 και στις ΗΠΑ έως το 2053.

Στα μέσα του 20ου αιώνα όταν προωθήθηκαν πολλά προγράμματα συνταξιοδότησης και κοινωνικού κράτους, το προσδόκιμο όριο ζωής ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Πώς φτάνουμε στα 75 έτη

Σήμερα το παραδοσιακό δίχτυ ασφαλείας έχει εξασθενήσει με αποτέλεσμα εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο να ζητούν οι ίδιοι να παραμείνουν στις δουλειές τους πέραν των 65 ετών έως ότου δημιουργήσουν αρκετές οικονομίες για να συνταξιοδοτηθούν. Πολλοί φτάνουν να εργάζονται έως τα 75 έτη. 

Τα στοιχεία του Ιουνίου 2023 από την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Northwestern Mutual έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο «μαγικός αριθμός» για τις αποταμιεύσεις, που θα τους χαρίσουν μία άνετη συνταξιοδότηση είναι σχεδόν 1,3 εκατομμύρια δολάρια– πλούτος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν μέχρι τα 60 ή τα 65 τους.

Για τον Fink της BlackRock, η απάντηση σε μια άνετη σύγχρονη συνταξιοδότηση περιλαμβάνει πιο επιθετικές επενδύσεις ξεκινώντας από νεότερη ηλικία – και δουλεύοντας μετά την ηλικία των 65 ετών.

Ορισμένες κυβερνήσεις ήδη αναγνωρίζουν τα 65 ως απαρχαιωμένο στόχο. Η ηλικία σύνταξης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προγραμματιστεί να αυξηθεί από τα 66 στα 67 μεταξύ Μαΐου 2026 και Μαρτίου 2028, ενώ μετά το 2044, θα μπορούσε να ανέλθει σε 68.