Skip to main content

Γέλεν: Δεν απέκλεισε δασμούς στις κινεζικές «πράσινες» εξαγωγές

REUTERS/Florence Lo

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση», διεμήνυσε από το Πεκίνο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα αποκλείσει κανένα μέτρο, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δασμών, στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας της Κίνας.

«Δεν θα απέκλεια τίποτα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κρατήσουμε τα πάντα στο τραπέζι. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση», είπε σε συνέντευξή της στο CNBC, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς εάν η Κίνα δεν προσαρμόσει την προσέγγισή της στη βιομηχανία και τις τεχνολογίες αιχμής.

«Δεν σκέφτομαι τόσο τους περιορισμούς στις εξαγωγές, όσο κάποιες αλλαγές στη μακροοικονομική τους πολιτική και τη μείωση του ποσού των επιδοτήσεων,προς τις επιχειρήσεις», είπε η Γέλεν.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα χρειάζονται τις «δύσκολες» συνομιλίες, λέει η Γέλεν στον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ

Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού στον χώρο της πράσινης τεχνολογίας.

Η Γέλεν βρίσκεται στο Πεκίνο από την Πέμπτη. Συναντήθηκε με Κινέζους υπουργούς και αξιωματούχους  καθώς συνεχίζονται οι κλονισμένες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τις ανησυχίες τους για την υπερπροσφορά επιδοτούμενων κινεζικών προϊόντων καθαρής ενέργειας – όπως ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες ιόντων λιθίου – που μπορούν να εξάγουν στις διεθνείς αγορές σε μειωμένες τιμές, κάτι που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριες επιχειρήσεις. Την ανησυχία της Ουάσιγκτον συμμερίζονται και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, καθώς φθηνά κινεζικά προϊόντα έχουν κατακλύσει τις αγορές.

Πηγή: CNBC