Skip to main content

Οι ΗΠΑ και η Κίνα χρειάζονται τις «δύσκολες» συνομιλίες, λέει η Γέλεν στον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ

Tatan Syuflana/Pool via REUTERS

Το Πεκίνο ελπίζει να είναι «ταίρος, όχι αντίπαλος» των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε στον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ την Κυριακή ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πιο «σταθερή βάση», χάρη στην πρόθεση και των δύο για συνομιλίες.

Καθώς ξεκίνησαν μια συνάντηση στο Πεκίνο, ο Λι απάντησε ότι οι δύο χώρες έπρεπε να σέβονται η μία την άλλη και να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι, προσθέτοντας ότι είχε σημειωθεί «εποικοδομητική πρόοδος» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ.

Η Γέλεν έχει θέσει στο επίκεντρο της ατζέντας την απειλή της υπερβολικής παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), ηλιακών συλλεκτών και άλλων προϊόντων καθαρής ενέργειας από την Κίνα σε παραγωγούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στο επίκεντρο της δεύτερης επίσκεψής της στην Κίνα μέσα σε εννέα μήνες.

Στην Κίνα η Γέλεν για 4ήμερη επίσκεψη: Τι αναμένεται

Επισκέφτηκε το Πεκίνο τον Ιούλιο του 2023 για να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μετά από μια περίοδο αυξημένης έντασης που προκλήθηκε από διαφορές σχετικά με το εμπόριο, την Ταϊβάν και τον Covid-19.

Ο Λι υπογράμμισε κατά την έναρξη της διμερούς τους συνάντησης ότι οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου παρακολουθούν πολύ την επίσκεψη της Γέλεν από τότε που έφτασε, την Πέμπτη, στην Κίνα, με πρώτο σταθμό την Καντόνα (Γκουανγκτζόου), στο νότιο τμήμα της χώρας, γεγονός το οποίο δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «την προσδοκία και την ελπίδα η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεχίσει να βελτιώνεται».

Στην Καντόνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν να έχουν «εντατικές επαφές για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χθες, Σάββατο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Πηγές: CNBC, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ