Skip to main content

Τουρκία: Αύξησε στο 50% τα επιτόκια

REUTERS/Dilara Senkaya

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέδωσε την κίνηση στην αύξηση του πληθωρισμού πέραν των προσδοκιών

Στο 50% (από 45%) αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εκπλήσσοντας την πλειονότητα των οικονομολόγων, που -σύμφωνα με το Reuters– δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση μέχρι τις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέδωσε την κίνηση αυτή στην αύξηση του πληθωρισμού πέραν των προσδοκιών, σχεδόν στο 70% σε ετήσια βάση.

«Ως απάντηση στην επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, η Επιτροπή (Νομισματικής Πολιτικής) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε «παγώσει» τις αυξήσεις επιτοκίων τους δύο προηγούμενους μήνες.

Στις αρχές Μαρτίου, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 67,07%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με 4,53%.

Ωστόσο η αξιοπιστία των δεδομένων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98%

Ερντογάν: Ο πληθωρισμός θα μειωθεί ραγδαία το β’ εξάμηνο

Πριν από έναν χρόνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμενε ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, εκτιμώντας ότι το φθηνό χρήμα ενισχύει την ανάπτυξη. Ωστόσο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, μετά τις προεδρικές εκλογές πέρυσι τον Μάϊο, ο «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε επιστροφή στις «ορθολογικές πολιτικές», απορρίπτοντας ουσιαστικά ως καταστροφική την μέχρι τότε πολιτική του Ερντογάν. Έκτοτε, το επιτόκιο δανεισμού που παρέμενε σταθερό στο 8% επί 2 χρόνια και 3 μήνες, έφτασε στο 50%.

Μιλώντας, σήμερα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καισάρεια, ο Τούρκος πρέοδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο μεγαλύτερος αγώνας δίνεται ενάντια στον πληθωρισμό και τη νοοτροπία που ανεβάζει το κόστος ζωής. «Θα προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών μας από τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα το κάνουμε δουλεύοντας, όχι χρησιμοποιώντας ψεύτικους αριθμούς» είπε και υποσχέθηκε ότι «ο πληθωρισμός θα μειωθεί ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ