Skip to main content

Λαγκάρντ για μειώσεις των επιτοκίων: Μία μάλλον τον Ιούνιο και βλέπουμε…

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ήθελε να ανοίξει τα χαρτιά της για το τί θα γίνει μετά τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού, πέραν της μείωσης επιτοκίου που θα έρθει πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της την Τετάρτη σε συνέδριο στη Φραγκφούρτη, η Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως «θα γνωρίζουμε λίγο περισσότερα τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα τον Ιούνιο». Για πιο μετά, ξεκαθάρισε, «το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής δεν είναι ξεκάθαρο».

«Οι αποφάσεις μας θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις νέες πληροφορίες που θα έρχονται και θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση», εξήγησε. Αυτό τόνισε και ο Λουίς ντε Γκίντος στη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική. 

Πόσο επιθετική θα είναι χαλάρωση; Εξαρτάται ποιον ρωτάς

Με τους περισσότερους να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι η πρώτη μείωση από την ΕΚΤ θα έρθει τον Ιούνιο, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο πόσο γρήγορα και αποφασιστικά θα κινηθεί η κεντρική τράπεζα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης από εκεί και έπειτα.

Δεν υπάρχει όπως φαίνεται σύμπνοια απόψεων στους κόλπους της ΕΚΤ προς το παρόν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα ήθελε να δει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος, ενώ η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ είναι πολύ πιο επιφυλακτική.