Skip to main content

Το σχέδιο του Μακρόν για την ένωση κεφαλαιαγορών της Ε.Ε. και η τολμηρή πρόταση με το Βερολίνο

Christophe Ena/Pool via REUTERS

«Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο θέλω να κάνω τολμηρές προτάσεις με τη Γερμανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Γάλλος πρόεδρος

Είναι ο ηγέτης που μιλάει επίμονα για πραγματική οικονομική και πολιτική ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια έδινε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της άμυνας, έχοντας ρίξει στο τραπέζι και την ιδέα για έναν ευρωπαϊκό στρατό. Ο λόγος βεβαίως για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τώρα επανέρχεται στον τομέα της οικονομίας και ειδικά στο περιβόητο σχέδιο για την ένωση των κεφαλαιαγορών, που τυπικά αποτελεί στόχο εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Το project μοιάζει «κολλημένο» παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως θα ήταν μία πολύτιμη πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην κοινότητα.

Πώς θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια

Ο Γάλλος πρόεδρος σε βίντεο για την 10η επέτειο του Euronext τόνισε πως η ένωση των κεφαλαιαγορών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε η ενοποίηση των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών είναι καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια να κινητοποιηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια, που απαιτούνται για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο θέλω να κάνω τολμηρές προτάσεις με τη Γερμανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Μακρόν, ζητώντας μεταξύ άλλων ενιαία εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών και καταθετικά προϊόντα που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ευρωπαίοι αποταμιευτές σε τράπεζες οποιουδήποτε κράτους – μέλους.

Αλλαγές και στο γαλλικό πλαίσιο για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Παράλληλα ο Μακρόν σημείωσε πως σε εθνικό επίπεδο σχεδιάζει να προωθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίου.

Βουλευτής του κόμματός του Γάλλου προέδρου έχει προετοιμάσει νομοσχέδιο που διευκολύνει την εισαγωγή των εταιρειών στο χρηματιστήριο, επιτρέποντας μεταξύ άλλων τα πολλαπλά δικαιώματα ψήφου. Προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για μία διαδικασία συχνή στις ΗΠΑ, που επιτρέπει στους ιδρυτές των startups και άλλων μικρών εταιρειών να περνούν το κατώφλι του χρηματιστηρίου, χωρίς να χάνουν τον έλεγχο της λήψης αποφάσεων. «Έχουμε αναπτύξει ένα πλούσιο οικοσύστημα startups. Αυτές θα πρέπει να έχουν ένα ελκυστικό περιβάλλον στην Ευρώπη, όταν θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο για να αναπτυχθούν» σημείωσε ο Μακρόν.

Το νομοσχέδιο δίνει περισσότερη ευελιξία στους private equity ομίλους, επιτρέποντάς τους να επενδύσουν σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση ύψους έως και 500 εκατ .ευρώ, όταν το όριο σήμερα είναι στα 150 εκατ. ευρώ.