Skip to main content

Η Μελόνι αναλαμβάνει την προεδρία της G7

REUTERS/Zorana Jevtic

Η ακροδεξιά πολιτικός θέλει να επικεντρωθεί σε ένα θέμα: τη μετανάστευση

Η Ιταλία αναλαμβάνει από τη νέα χρονιά την προεδρία της ομάδας G7 των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κάνει όνομα στην εξωτερική πολιτική, αλλά και να θέσει το μεταναστευτικό στην ημερήσια διάταξη.

«Πάνω από όλα, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της G7 για να ενισχύσει την εικόνα της και να επιβεβαιώσει τη  διεθνή της αναγνώριση», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζιοβάνι Ορσίνα  από το Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, αξιολογώντας τις φιλοδοξίες της μεταφασίστριας πρωθυπουργού. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να προωθήσει «δύο ή τρία θέματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ιταλία, όπως η μετανάστευση».

Η ακροδεξιά πολιτικός θέλει να επικεντρωθεί σε ένα θέμα: τη μετανάστευση, καθώς τόνισε ότι θα είναι ένας από τους τομείς «που θα φέρουμε στο επίκεντρο της G7».

Η Μελόνι δεν έχει παρουσιάσει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα της μετανάστευσης στην G7. Την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου της για δεύτερη φορά, λόγω ασθένειας.

Το φθινόπωρο, η Μελόνι προκάλεσε πάντως σάλο με μια συμφωνία με την Αλβανία που θα επέτρεπε στην Ιταλία να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά διαδικασίες ασύλου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αλβανικό δικαστήριο έθεσε αρχικά τη συμφωνία σε αναμονή, αλλά η Μελόνι αναμένεται να αναζητήσει υποστήριξη για τη γραμμή της εντός της G7.

Η σύνοδος των επτά στην Απουλία

Οι αρχηγοί των επτά κρατών και κυβερνήσεων των πιο σημαντικών δημοκρατικών βιομηχανικών χωρών έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στην Απουλία στη νότια Ιταλία τον Ιούνιο- μια περιοχή, που σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, συμβολίζει έναν στόχο που επιδιώκει η ιταλική προεδρία της G7. «Η Απουλία έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς στο πέρασμα των αιώνων, αυτή η περιοχή συχνά ήταν μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια.

Η Μελόνι θέλει άλλωστε να στρέψει την προσοχή της G7 στην Αφρική. «Υπήρξαν ορισμένες λυπηρές παραλείψεις εδώ στο παρελθόν. Η Ευρώπη – και όχι μόνο η Ευρώπη – πρέπει να είναι πιο παρούσα και πιο συνεργάσιμη με την Αφρική», τόνισε.

Η Μελόνι έχει πιέσει για διεθνείς συμφωνίες κατά της μετανάστευσης με αφρικανικά κράτη αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Στη χώρα της, η πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις όσον αφορά τη μετανάστευση. Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της πρωθυπουργίας Μελόνι.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας ανακοίνωσε δημόσια επίσης  ότι θα εργαστεί στην προεδρία της G7 για να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη θα επιβεβαιώσουν τη βοήθειά τους για την Ουκρανία. Η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια θα παίξει επίσης ρόλο στη χρονιά της G7 της Ιταλίας. Σε αυτό προστίθεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Ιδανική βιτρίνα»

Για τη Μελόνι, η προεδρία της G7 έχει επίσης μεγάλη προσωπική σημασία. Η δεξιά πολιτικός, που ξεκίνησε την καριέρα της σε μια νεοφασιστική οργάνωση, θα βρίσκεται πλέον για ένα χρόνο επικεφαλής των σημαντικότερων δημοκρατικών βιομηχανικών κρατών. Η προεδρία της G7, λέει ο καθηγητής Ορσίνα  είναι μια ευκαιρία για την Μελόνι να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ της στην εξωτερική πολιτική. «Η εντύπωση είναι ότι η Μελόνι θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει την προεδρία της G7 για δικό του όφελος».

Από την αρχή, λέει ο Ορσίνα, ακολούθησε «μια πολύ εποικοδομητική στρατηγική για να νομιμοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Γενικά, η Μελόνι αισθάνεται πιο άνετα σε μη ευρωπαϊκό επίπεδο από ό,τι στον ευρωπαϊκό χώρο. Ως εκ τούτου, πιστεύει ο Ιταλός καθηγητής, «το G7 είναι μια ιδανική βιτρίνα για τη Μελόνι».