Skip to main content

Σύμφωνο Σταθερότητας: Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Σπύρος Μπλαβούκος. Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών σχολίασε για το Σύμφωνο Σταθερότητας πως «θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας κλασικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου και οι δύο πλευρές, η μια ζητούσε την απόλυτη ευελιξία, προφανώς δεν μπορούσε να ισχύσει αυτό, η άλλη πλευρά ζητούσε ένα πολύ αυστηρό και προκαθορισμένο πλαίσιο μείωσης και του χρέους και των ελλειμμάτων, επίσης στο απόλυτο μέγεθός του δεν υλοποιείται, όμως η ενδιάμεση λύση είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει».

Ο κ. Μπλαβούκος ανέφερε πως «θα βλέπουμε γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα θα λέγαμε σε κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες οι οποίοι δείχνουν και την πρόοδο των δημόσιων οικονομικών, νομίζω λοιπόν ότι εν γένει προφανώς κινείται σε μια μεγαλύτερη ευελιξία το όλο σύστημα, κάτι το οποίο θα ωφελήσει και την οποιαδήποτε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τώρα, αλλά και σε οποιαδήποτε μελλοντική κατάσταση».

Ο κ. Μπλαβούκος εξήγησε πως «είναι μια καλή περίοδος να πετύχουμε τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα απαραίτητα ‘μαξιλαράκια’ όπως λέμε, τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν αυτή την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ κατάσταση αυτή την περίοδο για να εξασφαλίσουμε και την μακροημέρευση και τη διαχειρισιμότητα και του ελληνικού χρέους και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα».

«Εδώ βλέπουμε το καλό μιας δυσμενούς γεωπολιτικής εξέλιξης όπως είναι αυτή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ότι δηλαδή κατέστησε αυτή η εισβολή όλα τα κράτη μέλη πολύ πιο ευαισθητοποιημένα στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών, κάτι που τελικά βοήθησε τη Ελλάδα να πετύχει τον αρχικό της στόχο, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος» τόνισε.