Skip to main content

The Altman effect: H OpenAI παλεύει να ανακόψει το «τσουνάμι» φυγής εργαζομένων

Το σενάριο της επιστροφής του Altman στο τιμόνι της εταιρείας παραμένει ζωντανό

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «The Altman effect». Εκατοντάδες υπάλληλοι της OpenAI απειλούν να παραιτηθούν εάν δεν επιστρέψει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Sam Altman, εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, που είδε το βράδυ της Παρασκευής τέσσερα μέλη του διοικητικού συβουλίου να του ανακοινώνουν μέσω βιντεοκλήσης την απόλυσή του.

Αν και χθες ανακοινώθηκε ότι ο Sam Altman προσελήφθη στη Microsoft για να ηγηθεί – μαζί με τον παραιτηθέντα πρόεδρο, Greg Brockman, της νέας μονάδας τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, δεν αποκλείεται επιστροφή του στην OpenAI. Η Microsoft άλλωστε έχει πραγματοποιήσει μία επένδυση 13 δισ. δολαρίων στην εταιρεία, την οποία και θέλει να βλέπει να αποδίδει καρπούς.

Αν και έχει μερίδιο 49% στην OpenAI δεν έχει λόγο και ψήφο στο Διοικητικό Συμβούλιο με βάση την τρέχουσα εταιρική δομή, με τον επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, να σχολιάζει χθες βράδυ ότι ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τον Sam Altman, η δομή διακυβέρνησης της OpenAΙ πρέπει να αλλάξει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους 4 του ΔΣ, που έδειξαν την πόρτα της εξόδου στον Altman, είναι οι τάσεις φυγής, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων είδε την απόλυση του CEO ως «πραξικόπημα». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «εντατικές διαπραγματεύσεις» για να επαναφέρει την ενότητα στους κόλπους της.

Η παρέμβαση της Makanju

Η αντιπρόεδρος Διεθνών Υποθέσεων, Anna Makanju, σε εσωτερικό υπόμνημα, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News, επισημαίνει ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των εργαζομένων μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Altman και την πρόσληψη του πρώην επικεφαλής του Twitch, Emmet Shear ως προσωρινού αντικαταστάτη του. Σημειώνει ότι βρίσκεται «σε επαφή με τους Altman, Shear και το ΔΣ», που όμως «δεν είναι έτοιμοι να δώσουν οριστικές απαντήσεις».

Οι παραιτήσεις και η αιτία της σύγκρουσης

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης περισσότεροι από τους 700 εκ των 770 υπαλλήλων της OpenAI είχαν συνυπογράψει την επιστολή, με την οποία ζητείται η παραίτηση των 4 μελών του ΔΣ και η επαναπρόσληψη του Sam Altman. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να παραιτηθούν.

Ήδη από χθες είχαν υπογράψει την επιστολή πάνω από 500 άτομα, γεγονός που ώθησε τον Ilya Sutskever, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της OpenAI και εκ των 4 του διοικητικού συμβουλίου που αποφάσισαν την απόλυση Altman, να δηλώσει: «Μετανιώνω πραγματικά τη συμμετοχή μου στις κινήσεις του συμβουλίου».
Στην καρδιά της σύγκρουσης του Altman και του Sutskever βρίσκεται το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζει ως εμπορική ευκαιρία – ή πρόκειται για μία δυνητικά πολύ επικίνδυνη τεχνολογία της οποίας η ανάπτυξη πρέπει να ελέγχεται σε κάθε βήμα. Είναι μία σύγκρουση για το κέρδος, αλλά και για το πώς ζυγίζονται οφέλη και απειλές της AI για την ανθρωπότητα.