Skip to main content

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση

REUTERS/Kevin Lamarque

Μεταξύ 5,25-5,50% - «Καμία απόφαση για τις μελλοντικές κινήσεις», τονίζει ο Πάουελ

Η ομοσπονδιακή τράπεζα  των ΗΠΑ, Federal Reserve, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, διατηρώντας τα στο τρέχον επίπεδο, δηλαδή μεταξύ 5,25-5,50%.

Στην ανακοίνωση η Fed υπογραμμίζει εξάλλου την ευρωστία της αγοράς εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων που είχαν ως στόχο να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος ωστόσο «παραμένει υψηλός».

Η ομοσπονδιακή τράπεζα σημειώνει ότι θέλει τώρα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της οικονομίας και των δεικτών και ιδίως τις «σωρευτικές συνέπειες» από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πάουελ: Έχουμε δρόμο ακόμη για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Αυτήν την στιγμή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

«Οι μήνες με τα θετικά οικονομικά στοιχεία είναι μόνο η αρχή» τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου.

«Πρέπει να χτίσουμε ό,τι χρειάζεται ούτως ώστε ο πληθωρισμός να συνεχίσει να κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας. Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού σταθερά στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Fed. «Το ότι κόψαμε ταχύτητα μας δίνει μια καλύτερη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε»

Αναφορικά με τις αποφάσεις για τις μελλοντικές συνεδριάσεις ο Τζέρι Πάουελ ξεκαθάρισε πως το ΔΣ δεν έχει πάρει ακόμη «καμιά απόφαση».

Ο Πάουελ σημείωσε ότι η Fed είναι προσεκτική στα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν, σε κάποιο σημείο, να δικαιολογήσουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν είναι «ακόμη σίγουρος» ότι η πολιτική επιτοκίων είναι αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg