Skip to main content

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

Τρένο της γραμμής Κίνας – Ευρώπης με μηχανολογικό εξοπλισμό/ Γουάνγκ Τζιενμίν – Εconomic Daily

«Θα επεκτείνουμε σταδιακά τη συνεργασία προς νέους τομείς και ευκαιρίες»

Η από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» βρίσκεται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης. Σεβόμενοι τις αρχές της διαβούλευσης, της από κοινού οικοδόμησης και του κοινού οφέλους, καλούμαστε να προωθήσουμε τη διασύνδεση και τη συνεργασία, να επιδιώκουμε την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ασφάλεια, και να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο χώρο για την ανάπτυξη με νέες ευκαιρίες και αντίστοιχους αναπτυξιακούς μοχλούς, διασφαλίζοντας τη σταθερή και διαρκή πρόοδο της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας.

Θα συνεχίσουμε να σταθεροποιούμε τα θεμέλια της συνεργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εφαρμόσουμε δυναμικά τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρες και έργα, θα συντονίσουμε τα διαθέσιμα μέσα, και με ακριβείς κινήσεις και προσπάθειες θα μεταφράσουμε τις κοινές αρχές μας σε έμπρακτα αποτελέσματα. Επιπλέον, θα εμβαθύνουμε τις υπάρχουσες διασυνδέσεις σε τέσσερα επίπεδα – ξηρά, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο, προωθώντας τη συνεργασία σε νέα έργα υποδομών, αναβαθμίζοντας σταθερά την ανάπτυξη των εμπορευματικών τρένων της γραμμής Κίνας – Ευρώπης και βελτιώνοντας το επίπεδο των κανόνων και κανονισμών, δηλαδή τη λεγόμενη «ήπια διασύνδεση».

Θα εμβαθύνουμε την ανεμπόδιστη διεξαγωγή του εμπορίου. Μέσα από την επέκταση του εμπορίου με τις χώρες της Πρωτοβουλίας θα ενθαρρύνουμε τις εισαγωγές περισσότερων αγαθών υψηλής ποιότητας και θα αναβαθμίσουμε το επίπεδο απελευθέρωσης και διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων, εμβαθύνοντας τη διεθνή συνεργασία στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων καθώς και τη συνεργασία με αγορές τρίτων κρατών. Η οικονομική ολοκλήρωση πρέπει επίσης να συνεχιστεί μέσα από την προσέλκυση και τη συμμετοχή περισσότερων πολυμερών αναπτυξιακών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των αναπτυγμένων κρατών, επιτρέποντάς μας να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω το επενδυτικό και χρηματοδοτικό μας σύστημα. Επιπλέον, θα επεκτείνουμε τις πολιτιστικές και διαπροσωπικές ανταλλαγές και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, και θα ενισχύσουμε τις ανταλλαγές μεταξύ κοινοβουλίων, πολιτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και τις ανταλλαγές νέων, γυναικών και ατόμων με αναπηρίες. Ταυτόχρονα, θα επιταχύνουμε την υλοποίηση σειράς μικρών αλλά εξαιρετικών έργων που θα ενώνουν τους ανθρώπους και θα βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, διαμορφώνοντας νέα πρότυπα στην υλοποίηση πλούσιων και διαδραστικών πολιτιστικών ανταλλαγών.

Θα επεκτείνουμε σταδιακά τη συνεργασία προς νέους τομείς και ευκαιρίες. Προωθώντας δυναμικά την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας για την υγεία, θα ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και την από κοινού πρόληψη και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών, και θα προωθήσουμε τη συνεργασία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Πρέπει επίσης να ωθήσουμε περαιτέρω την οικοδόμηση του «Πράσινου Δρόμου του Μεταξιού», ενισχύοντας συνεχώς την έμπρακτη συνεργασία σε τομείς όπως οι «πράσινες» υποδομές, η «πράσινη» ενέργεια, οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και η «πράσινη» χρηματοδότηση. Θα προωθήσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη ικανοτήτων για την «πράσινη» ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εμβαθύνοντας τη συνεργασία στην οικολογική και περιβαλλοντική διακυβέρνηση και τη δράση για το κλίμα.

Θα επιταχύνουμε την καλλιέργεια νέων μορφών και προτύπων ψηφιακής συνεργασίας, ενισχύοντας την έμπρακτη συνεργασία στις «έξυπνες» πόλεις, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, την τεχνητή νοημοσύνη, τα μαζικά δεδομένα, το υπολογιστικό νέφος κ.ά. τομείς, και επιταχύνοντας την κατασκευή ψηφιακών κόμβων με στόχο τη διασύνδεση των υποδομών και την ανταλλαγή δεδομένων. Θα προωθήσουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις πληρωμές μέσω κινητών συσκευών κ.ά. εξωστρεφή ψηφιακά οικονομικά μοντέλα, ενισχύοντας τη διεθνή επιρροή και ανταγωνιστικότητα του «Δρόμου του Μεταξιού για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο». Η συνεργασία στην ανάπτυξη της καινοτομίας πρέπει επίσης να υποστηριχθεί μέσα από τη συνεχή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Επιστημονική και Τεχνολογική Καινοτομία της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και τη στήριξη της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού, δίκαιου και δίχως διακρίσεις περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θα υπηρετήσουμε καλύτερα τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών προτύπων. Για να πετύχουμε τον στόχο αυτό θα στηρίξουμε τα θεμέλια της «διπλής κυκλοφορίας», δηλαδή της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς, και θα επιταχύνουμε τη βελτίωση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας των χερσαίων οδών, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις δομές της θαλάσσιας συνεργασίας και εστιάζοντας στην οικοδόμηση ενός συστήματος αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και την προώθηση της διαφοροποίησης των πρώτων υλών.

Θα εμβαθύνουμε την αναπτυξιακή συνοχή και τον συντονισμό της ανάπτυξης με τις μείζονες περιφερειακές στρατηγικές, θα δημιουργήσουμε μεγάλες πλατφόρμες συνεργασίας και θα στηρίξουμε τη σπουδαιότητα του ανοίγματος στις ανατολικές παράκτιες περιοχές της χώρας, βελτιώνοντας το άνοιγμα στις περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Κίνας αντίστοιχα. Θα επιταχύνουμε την κατασκευή στρατηγικών κόμβων της Πρωτοβουλίας κατά μήκος της οικονομικής ζώνης του ποταμού Γιανγκτσέ, προωθώντας την ουσιαστική και εις βάθος ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών του Δρόμου του Μεταξιού. Είναι επίσης απαραίτητο να υιοθετήσουμε σταθερά μέτρα για την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη βασικών πτυχών της Πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας πλήρως την τελευταία ως κινητήρια δύναμη για την εγχώρια ανάπτυξη.

Θα ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων στο εξωτερικό. Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή σφαίρα, θα ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με τα κράτη της Πρωτοβουλίας και θα εμβαθύνουμε την πολυμερή και διμερή συνεργασία στην πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων, βοηθώντας τις συμμετέχουσες χώρες να ενισχύσουν τις ικανότητες πρόληψης και ελέγχου τους και να βελτιώσουν από κοινού τα μέτρα ασφάλειάς τους. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των συστημάτων πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, να καθοδηγήσουμε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό ώστε αυτές να μπορέσουν να επωμιστούν το έργο αυτό, να τις ευαισθητοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τις ικανότητές τους προς αυτή την κατεύθυνση, φροντίζοντας ώστε πριν οι επιχειρήσεις διεθνοποιηθούν να υπάρχει μια ολιστική εκτίμηση των κινδύνων, να ελέγχεται η συμπεριφορά τους στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όσον αφορά εστίες κινδύνου, επιτυγχάνοντας έτσι το τρίπτυχο έγκαιρος εντοπισμός – έγκαιρη προειδοποίηση – έγκαιρη πρόληψη.

Θα ενισχύσουμε τη διεθνή προβολή της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Μέσα από μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων για τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας, με την εν ευθέτω χρόνω έκδοση εγγράφων, όπως λευκές και μπλε βίβλους, και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ κ.ά. μέσων, θα προβάλουμε το σύνολο των εξαιρετικών κατορθωμάτων της Πρωτοβουλίας κατά την τελευταία δεκαετία, ενδυναμώνοντας τη διεθνή συναίνεση για την υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε την επιτυχή διοργάνωση του 3ου Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας της Πρωτοβουλίας και να αξιοποιήσουμε τα έμπρακτα αποτελέσματα αυτού μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και ενδελεχή προετοιμασία, φανερώνοντας πλήρως τη ζωτικότητα και την ακτινοβολία της Πρωτοβουλίας.

Θα εμβαθύνουμε τις ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δεξαμενών σκέψης, αξιοποιώντας πλήρως τους διαθέσιμους πόρους, διαύλους επικοινωνίας και πλατφόρμες όπως τη Συμμαχία Ειδησεογραφικής Συνεργασίας και το Φόρουμ Συνεργασίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και πραγματοποιώντας αμοιβαίες επισκέψεις και κοινές ερευνητικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της επικοινωνίας, την ενίσχυση της συναίνεσης, τη συγκέντρωση πόρων και δυνάμεων και την αναζήτηση μιας κοινής ανάπτυξης. Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση του επικοινωνιακού περιεχομένου και της ιστοσελίδας www.yidaiyilu.gov.cn, επικοινωνώντας τακτικά με διάφορες περιοχές, χώρες και ομάδες με στόχο τη διεξοδική παρουσίαση των εννοιών και αρχών της ανάπτυξης και του τρόπου συνεργασίας στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας με τρόπο ξεκάθαρο που όλοι θα μπορούν να κατανοήσουν. Τέλος, προβάλλοντας όλα τα νέα επιτεύγματα, θα παρουσιάσουμε με αντικειμενικό, ειλικρινή και περιεκτικό τρόπο την ιστορία της συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

*Ο αρθρογράφος είναι Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής και Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας