Skip to main content

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

Για παράνομη διατήρηση του μονοπωλίου χάρη σε «αντιανταγωνιστικές και καταχρηστικές στρατηγικές»

Η αμερικανική κυβέρνηση και 17 πολιτείες μήνυσαν την Amazon σε μια υπόθεση ορόσημο για το μονοπώλιο που αντικατοπτρίζει χρόνια καταγγελιών ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έκανε κατάχρηση της οικονομικής του κυριαρχίας και έβλαψε τον θεμιτό ανταγωνισμό.

«Αυτό που κρίνεται δεν είναι το μέγεθος της Amazon», διευκρινίζει η FTC (η Ομοσπονδιακή Αρχή Ανταγωνισμού) στην ανακοίνωσή της, αλλά «οι παράνομες μέθοδοι που έχουν ως στόχο τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών, την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους και της ανάδυσης εναλλακτικών».

Η καταγγελία 172 σελίδων ισχυρίζεται ότι η Amazon προωθεί άδικα τη δική της πλατφόρμα και υπηρεσίες σε βάρος τρίτων πωλητών που βασίζονται στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αρχή, η Amazon αποθαρρύνει, για παράδειγμα, στους πωλητές λιανικής να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από τις δικές της στα προϊόντα όπου ο όμιλος του Σιάτλ βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τους προμηθευτές λιανικής.

Η αρχή προσάπτει επίσης στον αμερικανικό γίγαντα ότι θέτει ως όρο για την επιλεξιμότητα των εμπόρων στο Prime, την χρησιμοποίηση των ακριβών υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας της Amazon.

«Η Amazon εκμεταλλεύεται την εξουσία που αντλεί από το μονοπώλιό της για να πλουτίσει, προκαλώντας παράλληλα αύξηση των τιμών και χειροτερεύοντας την παροχή υπηρεσιών για δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες που κάνουν τις αγορές τους από την πλατφόρμα της και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την Amazon» για την κυκλοφορία των προϊόντων τους, δηλώνει η πρόεδρος της FTC Λίνα Καν στην ανακοίνωση.

«Η αγωγή που κατατέθηκε σήμερα δείχνει ξεκάθαρα ότι η FTC έχει δραστικά απομακρυνθεί από την αποστολή της προστασίας των καταναλωτών και του ανταγωνισμού», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντέιβιντ Ζαπόλσκι, εκ των αντιπροέδρων της Amazon σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε online.

Οι πολιτείες που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, το Μέιν, το Μέριλαντ, η Μασαχουσέτη, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νιου Χάμσαϊρ, το Νέο Μεξικό, η Νεβάδα, η Νέα Υόρκη, η Οκλαχόμα, το Όρεγκον, η Πενσυλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ και το Ουισκόνσιν.

Η καταγγελία κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσινγκτον, και ζητά δικαστική εντολή που θα εμποδίζει την Amazon να προχωρά στη φερόμενη αντι-ανταγωνιστική πρακτική της.