Skip to main content

Κίνα: Αλλάζει ρότα στα ακίνητα για να σώσει τον κλάδο – Πείραμα με την πόλη του Σι

Σημαντική απόκλιση από το σημερινό μοντέλο προπώλησης που είναι κοινό σε όλη την χώρα.

Η Κίνα δοκιμάζει μια νέα πολιτική για τα ακίνητα στην πειραματική πόλη που χτίζει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έξω από το Πεκίνο για να σταθεροποιήσει την αγορά κατοικίας που κλυδωνίζεται από τη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση.

Όλα τα σπίτια στη Νέα Περιφέρεια Xiong’an, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, πρέπει να είναι έτοιμα πριν πωληθούν, ανέφερε την Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το κέντρο διοίκησης κατοικιών της πόλης.

Πρόκειται για μια σημαντική απόκλιση από το σημερινό μοντέλο προπώλησης που είναι κοινό σε όλη την Κίνα και στο οποίο οι αγοραστές κατοικιών συνήθως πληρώνουν προκαταβολικά.

Για δεκαετίες, το σύστημα αυτό επέτρεψε στους κατασκευαστές να επεκταθούν με ταχείς ρυθμούς. Ωστόσο, η κίνηση του Πεκίνου να περιορίσει τον δανεισμό στον τομέα των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην κλιμάκωση των χρεοκοπιών των κατασκευαστών.

Η Xiong’an, η πόλη του Σι (Τζινπινγκ), που περιγράφεται από τον ίδιο τον Κινέζο ηγέτη ως το έργο της χιλιετίας, είναι  μια περιοχή υψηλής τεχνολογίας, καθώς φιλοξενεί εταιρείες τεχνολογίας αιχμής και ερευνητικά ινστιτούτα.

Όμως, από τότε που το σχέδιό της παρουσιάστηκε το 2017, η πρόοδος της μετεγκατάστασης κατοίκων και ιδρυμάτων ήταν αργή.

« Η Xiong’an μπορεί να προσφέρει στοιχεία για την κατεύθυνση των μελλοντικών πολιτικών στα ακίνητα. Είναι ένα πεδίο πειραματισμού για μεταρρυθμίσεις  όπου μπορούν να δοκιμαστούν νέα μοντέλα ανάπτυξης για την αγορά ακινήτων», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang LaSalle Inc. «Είναι σαν ένα λευκό χαρτί και άρα ένα βολικό μέρος για δοκιμές και εξερευνήσεις».

Η Κίνα έχει προωθήσει μια σειρά μέτρων τόνωσης της αγοράς ακινήτων τους τελευταίους μήνες για να να αναζωογονήσει τις πωλήσεις, στον καταρρέοντα κλάδο.

Οι κινεζικές περιφερειακές αρχές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσουν την πρακτική της προπώλησης κατοικιών ήδη από το 2018. Πριν από την Xiong’an, η νότια νησιωτική επαρχία Hainan και η νοτιοανατολική πόλη Fuzhou νομοθέτησαν κατά της πώλησης κατοικιών πριν από την ολοκλήρωσή τους, αλλά τέτοιοι περιορισμοί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ σε εθνικό επίπεδο.

Οι αναλυτές λένε ότι θα είναι δύσκολο να μειωθεί η εξάρτηση του τομέα των ακινήτων από τα χρέη, χωρίς να μείνουν οι αγοραστές μετέωροι.

«Η παράδοση επί πληρωμή θα είναι ο στόχος», δήλωσε ο Zhaopeng Xing, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Κίνας στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd. «Η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη. Αναμένω ότι η πολιτική θα εφαρμοστεί πρώτα στις πόλεις χαμηλής εισοδηματικής βαθμίδας».

naftemporiki.gr