Skip to main content

Σιτηρά: Η Ουκρανία προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά τριών μελών της Ε.Ε.

REUTERS/Viacheslav Musiienko

Κίεβο κατά Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας για τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών

Η Ουκρανία σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εντός της ημέρας για μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγών που επιβλήθηκαν από τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.

Το Κίεβο εξετάζει επίσης τα αντίποινα για ορισμένα προϊόντα διατροφής από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, εκτός εάν αρθούν οι περιορισμοί μέχρι την Παρασκευή, όπως γνωστοποίησε με δηλώσεις του στο Bloomberg ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τάρας Κάτσκα. Τα μέτρα ενδέχεται να πλήξουν κρεμμύδια και μήλα από την Πολωνία και αυτοκίνητα από την Ουγγαρία.

Η Ουκρανία πιέζει τους πλησιέστερους γείτονές της στην ΕΕ να ανοίξουν τις αγορές τους στα σιτηρά, τους ελαιούχους σπόρους και το ηλιέλαιο – εξαγωγές που παρέχουν ζωτικά έσοδα. Οι απαγορεύσεις έχουν επίσης επιβραδύνει τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων της Ουκρανίας μέσω αυτών των χωρών προς την υπόλοιπη ΕΕ, διαδρομές που έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία τον Ιούλιο. Η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει εκατομμύρια τόνους καλλιεργειών μέσω των νότιων λιμανιών της.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αψήφησαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα να τερματίσει την απαγόρευση εισαγωγής καλλιεργειών από την Ουκρανία με μονομερείς περιορισμούς. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών τονίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουν τις εθνικές αγορές τους.