Skip to main content

Πετρέλαιο: Πάνω από 92 δολ. το βαρέλι- Το ανυπέρβλητο εμπόδιο της προσφοράς

REUTERS/Christian Hartmann

Σε υψηλό 10 μηνών οι τιμές.

Η στενότητα της αγοράς διατηρεί την ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου, που κινούνται σε υψηλό 10 μηνών.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Πέμπτης το μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,6%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 92,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινούνταν ανοδικά 0,6%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 89, 08 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία που αφορούν την περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του 2023 κινούν τις τιμές, δεδομένου ότι καθώς οι χώρες που παράγουν «επιμένουν ανένδοτα στην περιορισμένη παραγωγή» και η ζήτηση να παραμένει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος.

Εξισορροπητικός παράγοντας, αν και δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική τάση, θεωρούνται τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εν μέσω των υψηλότερων εισαγωγών από το 2019.

Στενότητα της προσφοράς

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτίμησε χθες ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.  Πρόκειται για έλλειμμα μικρότερο από το προβλεπόμενο τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα ιστορικών αλλαγών στις εκτιμήσεις της ζήτησης, αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές.

Η έκθεση του IEA ήρθε μια μέρα αφότου ο ΟΠΕΚ και οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπερβαίνει την παραγωγή.

Οι προοπτικές αυτές ενίσχυσαν το ράλι που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν την προσφορά, την ώρα που η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα αποδείχθηκε σχετικά ανθεκτική.

«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας αναδεικνύεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πετρελαϊκές αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο IEA, προσθέτοντας ότι η παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έως το τέλος του 2023 σημαίνει σημαντικό έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.

Όπως προειδοποίησε, οι διακυμάνσεις μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι δύο χώρες δεν αυξήσουν την παραγωγή.

Εφόσον δεν υπάρξουν περικοπές στις αρχές του 2024, θα αλλάξουν οι ισορροπίες, ανέφερε ο οργανισμός υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα αποθέματα θα βρίσκονται σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ, από την άλλη, εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το περιβάλλον της οικονομικής αβεβαιότητας θα οδηγήσουν τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση των περιορισμών στην παραγωγή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.