Skip to main content

Alibaba: Παραίτηση του επικεφαλής του τμήματος cloud- Πτώση 4% των μετοχών

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Το Cloud Intelligence είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Alibaba.

«Βουτιά» πάνω από 4% έκαναν οι μετοχές του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Alibaba τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Ντανιέλ Ζανγκ και από το τμήμα cloud computing της εταιρείας.

Η Alibaba ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ο Ζανγκ θα αποχωρούσε από την θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλουγια να επικεντρωθεί στο τμήμα cloud. Ο Έντι Γου, ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του Ζανγκ ως διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής του Alibaba Group από τον Σεπτέμβριο, θα αναλάβει επίσης προσωρινά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μονάδας cloud, η οποία αντιμετωπίζει αδύναμη ανάπτυξη πωλήσεων ενόψει της προγραμματισμένης αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) το επόμενο έτος.

Το Cloud Intelligence είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Alibaba μετά το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο και φιλοξενεί το μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης Tongyi Qianwen και την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Dingtalk. Τα έσοδα του τμήματος μειώθηκαν για πρώτη φορά το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος, κατά 2%, λόγω καθυστερημένων έργων και άλλων παραγόντων. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ο μεγαλύτερος πάροχος cloud της Κίνας με μερίδιο αγοράς 34%.

Με εκτιμώμενη αξία από 41 έως 60 δισ. δολάρια, η μονάδα οδεύει προς μια μεγάλη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο, τα δεδομένα που εποπτεύει θα μπορούσαν να τη θέσουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών καθώς αυξάνονται οι οι γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πάντως ότι θα συνεχίσει το σχέδιό της για την απόσχιση της μονάδας cloud υπό μια ομάδα διαχείρισης που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Νωρίτερα φέτος, είχε δηλώσει ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τον Μάιο του 2024.

Πάντως η απόφαση του Ζανγκ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές για το πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια του τμήματος cloud.