Skip to main content

Ο Πάουελ διαλύει κάθε ελπίδα στις αγορές: «Θα αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια αν χρειαστεί»

REUTERS/Kevin Lamarque

Διεμήνυσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και έδωσε σήμα ότι το ακριβό χρήμα ήρθε για να μείνει

Αν είχαν παραμείνει κάποιες προσδοκίες στην αγορά για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού, τότε αυτές διαλύονται από τις νέες επισημάνσεις του Τζερόμ Πάουελ.

Στο κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δίνει ξεκάθαρο σήμα πως όχι μόνο δεν βλέπει μειώσεις επιτοκίων στον ορίζοντα, αλλά είναι έτοιμος και για νέες αυξήσεις, αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για πολύ ακόμη.

«Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα- σε μία καλοδεχούμενη εξέλιξη- παραμένει υπερβολικά υψηλός» αναφέρει στην ομιλία. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, αν κριθεί κατάλληλο, και σκοπεύουμε να διατηρίσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική έως ότου νιώσουμε ασφαλείς ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά προς τον στόχο μας».

Όσον αφορά πάντως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα κρύβει εκπλήξεις. Τα επιτόκια μάλλον θα μείνουν αμετάβλητα με την κεντρική τράπεζα να θέλει να τηρήσει στάση αναμονής για να έχει περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στη διάθεσή της.

«Δεδουμένου του πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει, στις επικείμενες συνεδριάσεις είμαστε σε θέση να κινηθούμε προσεχτικά, καθώς θα αποτιμούμε τα εισερχόμενα στοιχεία και τις προοπτικές» είναι το σχόλιό του.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα οι αξιωματούχοι της Fed ανέβασαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος του 5,25% – 5,55%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών. Θεωρείται πιθανό να προβούν σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων έως τα τέλη του έτους – κόντρα στις προσδοκίες που είχε η αγορά ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων έχει κλείσει και από τα τέλη του έτους θα έρθουν οι μειώσεις.