Skip to main content

Κίνα: Σταματάει να δημοσιεύει στοιχεία για την ανεργία των νέων μετά τα διαδοχικά υψηλά ρεκόρ

REUTERS/Aly Song

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 16 έως 24 ετών έφτασε το 20,4%, το 20,8% και το 21,3% αντίστοιχα.

Η Κίνα ανέστειλε τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για την ανεργία των νέων, αφού ο αριθμός αυτός σημείωσε διαδοχικά υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης, όπως μεταδίδει το CNN.

Η είδηση, η οποία προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις και χλευασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) την Τρίτη, όταν δημοσίευσε την τακτική δέσμη μηνιαίων οικονομικών δεικτών. Προηγουμένως, η NBS αποκάλυπτε κάθε μήνα τα ποσοστά ανεργίας στις πόλεις για τους νέους 16 έως 24 ετών.

Ο Fu Linghui, εκπρόσωπος της NBS, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία «πρέπει να βελτιωθούν».

Ο αριθμός των φοιτητών στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και το κύριο καθήκον τους θα πρέπει να είναι οι σπουδές και όχι η αναζήτηση εργασίας, είπε.

«Το αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι φοιτητές που αναζητούν εργασία πριν από την αποφοίτηση… είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», πρόσθεσε. Ο καθορισμός του ηλικιακού εύρους των «νέων που αναζητούν εργασία» χρειάζεται επίσης περαιτέρω μελέτη, καθώς οι νέοι περνούν πλέον περισσότερα χρόνια στην εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Η NBS θα διεξάγει τώρα «έρευνα σε βάθος» για να βελτιώσει τη μεθοδολογία της, δήλωσε ο Fu, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία θα δοθούν ξανά στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν έδωσε κάποιο χρονικό πλαίσιο.

Η αναστολή έρχεται αφού το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα σημείωσε διαδοχικά υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 16 έως 24 ετών έφτασε το 20,4%, το 20,8% και το 21,3% αντίστοιχα.