Skip to main content

Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 12%

REUTERS/Shamil Zhumatov

Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 12%, όπως μεταδίδει το RIA Novosti. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο από τις 15 Αυγούστου 2023 στο 12,00% ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Το βασικό επιτόκιο είναι το ελάχιστο ποσοστό με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα χορηγεί δάνεια σε εμπορικές τράπεζες για μια εβδομάδα και με το οποίο είναι έτοιμη να δεχθεί κεφάλαια για καταθέσεις. Το μέγεθός του επηρεάζει το ρυθμό του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του RIA Novosti ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων κατά μιάμιση έως δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κατά τη γνώμη τους, μια τέτοια αύξηση θα συμβάλει στη μείωση της ζήτησης στην οικονομία και στη μείωση του όγκου των εισαγωγών, σταθεροποιώντας έτσι τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουλίου, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 8,5% ετησίως.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί  ότι θα εξακολουθεί να επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις για να αντιμετωπίσει πιθανή πληθωριστική πίεση.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ελήφθη μετά την απότομη αποδυνάμωση του ρουβλίου. Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 101 ρούβλια, το ευρώ – 111 ρούβλια για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου 2022.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν η πρώτη από τις 26 Μαΐου πέρυσι και η έκτη από την καθιέρωση του βασικού επιτοκίου. Πριν από αυτή , είχαν γίνει δυο έκτακτες συνεδριάσεις το 2014 και τρεις το 2022.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα ρούβλι αξίζει λιγότερο από ένα σεντ