Skip to main content

Γιανγκ Χουιγιάν: Η γυναίκα που έχασε το 84% της περιουσίας της

REUTERS/Lusha Zhang

Κάποτε ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας- Σήμερα έχει χάσει 28,6 δισ. δολάρια,

Η Γιανγκ Χουιγιάν κάποτε ήταν η πιο πλούσια γυναίκα της Ασίας αλλά από τον Ιούνιο του 2021 έχει χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας της. Τόσο μεγάλο που κανένας άλλος δισεκατομμυριούχος δεν έχει δει τέτοια απώλεια πλούτου.

Η υποχώρηση της περιουσίας της οφείλεται στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας Country Garden, της οποίας η Χουιγιάν είναι πρόεδρος.

Από τον Ιούνιο του 2021, όταν η περιουσία της Χουιγιάν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της, ο πλούτος της έχει πέσει κατακόρυφα κατά 84%, χάνοντας δηλαδή 28,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Πλέον η περιουσία της ανέρχεται στα 5,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Για αυτή την περίοδο, πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση πλούτου των δισεκατομμυριούχων που παρακολουθεί ο δείκτης.

Ο πλούτος της 41χρονης Χουιγιάν προέρχεται κυρίως από το μερίδιό της κατά 52,6% στην Country Garden, οι μετοχές της οποίας έχουν υποχωρήσει σχεδόν 60% φέτος, καθώς η «βουτιά» στις πωλήσεις κατοικιών και το αυξανόμενο κόστος αναχρηματοδότησης έπληξαν τη βιομηχανία ακινήτων της Κίνας.

Αυτές οι απώλειες στην περιουσία της προκύπτουν καθώς η Country Garden δεν πληρώνει τόκους για δύο ομόλογα σε αμερικανικά δολάρια, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς του Reuters την Τετάρτη. Η εταιρεία έχει πλέον περίοδο χάριτος 30 ημερών για να αποφύγει την  χρεοκοπία.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά 20,4% από τη Δευτέρα. Μόνο την Τρίτη η Χουιγιάν είδε τον πλούτο της να μειώνεται κατά περίπου 490 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την Moody’s.

Οι μεγιστάνες ακινήτων της Κίνας έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα στις περιουσίες τους μετά την καταστολή του υπερβολικού δανεισμού στον κλάδο το 2020 από την κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους κατασκευαστές να αναχρηματοδοτήσουν τα διογκωμένα χρέη τους. Η κρίση ρευστότητας που ακολούθησε προκάλεσε ρεκόρ offshore χρεοκοπιών, «έσβησε» επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθυστέρησε την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών.