Skip to main content

Γέλεν: Δεν αναμένω ύφεση στις ΗΠΑ

REUTERS/Amit Dave

Προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, αν τόνισε πως δεν αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ.

«Πολλές χώρες εξαρτώνται από την ισχυρή κινεζική ανάπτυξη για να προωθήσουν την ανάπτυξη στις δικές τους οικονομίες, ιδίως οι χώρες της Ασίας – και η αργή ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες», παραδέχτηκε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο Bloomberg στο περιθώριο της G20.

Στις ΗΠΑ, «η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, αλλά η αγορά εργασίας μας συνεχίζει να είναι αρκετά ισχυρή – δεν περιμένω ύφεση», τόνισε. Η οικονομία βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, σημείωσε.

Η έκθεση της περασμένης εβδομάδας για τις τιμές καταναλωτή ήταν «αρκετά ενθαρρυντική», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση της Τετάρτης έδειξε ότι οι τιμές, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, για τη μικρότερη πρόοδο από τον Αύγουστο του 2021. Ο γενικός πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 3%, πολύ χαμηλότερα από το περσινό μέγιστο πάνω από 9%.

Πηγή: Bloomberg