Skip to main content

Τζακ Μα: Πέταξε πολύ κοντά στον…κινεζικό δράκο και έχασε την μισή του περιουσία

Marlene Awaad/Bloomberg

Σήμερα η περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. δολάρια. Πριν από τρία χρόνια ήταν στα 61,2 δισ.

Η περιουσία του Τζακ Μα εκτιμάται ότι αξίζει λιγότερο από το μισό από ό,τι ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια.

Ο πλούτος του μεγιστάνα των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 4,1 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Η διολίσθηση οφείλεται στην τεράστια πτώση της αποτίμησης της Ant Group, της fintech εταιρείας που συνίδρυσε αλλά δεν ελέγχει πλέον.

Ο Μα, ο οποίος ίδρυσε επίσης την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, έχει μερίδιο 9,9% στην Ant, σύμφωνα με το Bloomberg. Κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, όμως πλέον η περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. δολάρια. Είναι δηλαδή στο μισό των 61,2 δισ. δολαρίων που κατείχε το 2020, προτού αντιμετωπίσει προβλήματα εκείνη τη χρονιά.

Η Ant, γνωστή για τη λειτουργία του συστήματος ψηφιακών πληρωμών Alipay που χρησιμοποιείται ευρέως στην ηπειρωτική Κίνα, πραγματοποιεί επαναγορά μετοχών. Η αποτίμησή της ανέρχεται στα 78,5 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 75% ή 230 δισ. δολάρια που ήταν το 2020.

Αθροιστικά η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης για την Ant και την Alibaba ανέρχεται συνολικά σε περίπου 877 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμό του CNN με βάση τις τιμές των μετοχών που καταγράφηκαν στα τέλη Οκτωβρίου 2020, όταν ο Μα άσκησε κριτική στις κρατικές τράπεζες και τις κινεζικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές μπαίνοντας στο μάτι της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του Μα έγιναν λίγες μέρες προτού η Ant εισαχθεί στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κίνα, η οποία οδήγησε σε αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο άλλων εταιρειών τεχνολογίας σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η Ant αναγκάστηκε να τραβήξει την πρίζα σε αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία.

Έκτοτε, ο Μα διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ. Τα τελευταία χρόνια, φέρεται να περνάει τον χρόνο του στην Ιαπωνία, όπου βρίσκεται ο φίλος του και επενδυτής της Alibaba, διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Μάσα Σον , και στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμα:

Τζακ Μα: Η σύγκρουση με το Πεκίνο του έχει στοιχίσει 850 δισ. δολάρια