Skip to main content

Richession: Η ύφεση που χτυπάει τους πλουσίους

Για πολλούς από τους πλουσιότερους Αμερικανούς υπάρχει η αίσθηση ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ. Γιατί συμβαίνει αυτό.

Την ώρα που η Ευρώπη και πολλές ακόμη ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής, που δοκιμάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, στις ΗΠΑ η συζήτηση για την κρίση των πλουσίων καλά κρατεί.

«Οι πιθανότητες ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση (recession) φέτος μειώνονται. Αλλά για την…  richession; Εξακολουθούν να είναι υψηλές» αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Wall Street Journal.  Η οικονομία αντιστέκεται, προσθέτοντας θέσεις εργασίας παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve. Αλλά σε πολλούς από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, υπάρχει η αίσθηση ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη αναθεώρησε προς τα επάνω τους υπολογισμούς του για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,3%. Οι οικονομολόγοι αναβαθμίζουν τώρα τις εκτιμήσεις τους και για το δεύτερο τρίμηνο. Η αγορά εργασίας εμφανίζει επίσης πολύ ισχυρή εικόνα ως προς το σύνολο των θέσεων εργασίας. Αλλά σε ορισμένους κλάδους οι απολύσεις συνεχίζονται. Και ενώ εξ ορισμού οι πολίτες υψηλού εισοδήματος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από εκείνους των χαμηλών εισοδημάτων, στο τρέχον κύμα απολύσεων είναι οι πρώτοι που βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο.

Μαχαίρι σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις

Περίπου το 1/3 των απολύσεων που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ προέρχονται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας, όπως η Meta (μητρική του Facebook), όπου οι μέσες ετήσιες απολαβές των εργαζομένων ανήλθαν στα 296.320 δολάρια το 2022. Αλλά και εκτός τεχνολογικού κλάδου οι περικοπές αφορούν πρωτίστως υψηλά αμειβόμενες θέσεις. Στη Ford για παράδειγμα απολύονται ανώτεροι μηχανικοί.

Πρόσφατη ανάλυση του Bank of America Institute έδειξε ότι σε 30 πολιτείες, οι οποίες πιστώνουν επιδόματα ανεργίας απευθείας στους λογαριασμούς απολυθέντων, ο αριθμός των δικαιούχων σε  νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα 125.000 δολαρίων και άνω ήταν αυξημένος κατά 40% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η αύξηση ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων.

Η ισχυρή αγορά εργασίας και η ζήτηση για υψηλά προσόντα σημαίνουν πιθανότατα ότι πολλοί καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, μπορούν να βρουν κάποια άλλη σε σχετικά σύντομο διάστημα. Αλλά ίσως να μην αμείβονται εξίσου καλά στη νέα θέση. Σύμφωνα με το Bank of America Institute found οι δαπάνες μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για αγαθά που δεν περιλαμβάνονται στα πρώτης ανάγκης από νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος ήταν τον Απρίλιο χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως οι ίδιες δαπάνες από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ήταν υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.