Skip to main content

Ολλανδία: «Φρένο» στην εξαγωγή εξοπλισμού για τσιπ με φόντο τις αμερικανικές πιέσεις

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε ως αιτία για την απόφασή της τις αμερικανικές πιέσεις, τονίζοντας ότι προχώρησε σε αυτό το βήμα για λόγους ασφαλείας

Την υιοθέτηση νέων κανονισμών, βάσει των οποίων περιορίζονται οι εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή ημιαγωγών, ανακοίνωσε η Ολλανδία, με φόντο τις πιέσεις των ΗΠΑ για περιορισμό των πωλήσεων τεχνολογίας τσιπ υπολογιστών στην Κίνα.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε ως αιτία για την απόφασή της τις αμερικανικές πιέσεις, τονίζοντας ότι προχώρησε σε αυτό το βήμα για λόγους ασφαλείας.

Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε λέγοντας ότι η απόφαση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μέρους» και θα επηρεάσει την παραγωγή τσιπ και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, το Πεκίνο αντιτίθεται στην «κατάχρηση του ελέγχου εξαγωγών» από τις ΗΠΑ και στη «χρήση διαφόρων προσχημάτων για να αποκομίσουν κέρδος και να εξαναγκάσουν άλλες χώρες να επιβάλουν τεχνολογικό αποκλεισμό εις βάρος της Κίνας».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της προμήθειας ημιαγωγών, ειδικά ορισμένων τσιπ υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για υπερυπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη.