Skip to main content

Αργεντινή: « Αντίο πέσο, καλώς ήρθε το δολάριο»- Το σχέδιο να…τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα

Θα γίνει η χώρα η μεγαλύτερη οικονομία που θα δολαριοποιηθεί; "Το πέσο λιώνει όπως ο πάγος στην έρημο Σαχάρα" λέει ο υποψήφιος πρόεδρος .

Το αργεντίνικο πέσο είχε μια ταραχώδη ζωή. Στη δεκαετία του 1980 εκθρονίστηκε προσωρινά από ένα νέο νόμισμα που ονομαζόταν Αυστραλιανό. Ο γάμος με το δολάριο το 1991 οδήγησε σε μερικά χρόνια ευδαιμονίας για να καταλήξει τελικά σε ένα καταστροφικό διαζύγιο.

Πρόσφατα, το πέσο υπέστη την ταπείνωση να χαρακτηριστεί ως το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Τώρα ένας Αργεντινός οικονομολόγος και βουλευτής που διεκδικεί την προεδρία, υποστηρίζει ότι το νόμισμα θα βγει από τη μιζέρια του μια για πάντα.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, υποστηρίζει ότι για να παταχθεί ο τριψήφιος πληθωρισμό, το έθνος θα πρέπει να υιοθετήσει επίσημα το δολάριο. “Το πέσο λιώνει όπως ο πάγος στην έρημο Σαχάρα”, συνηθίζει να λέει ο Μιλέι, αναφερόμενος στη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος: Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχει χάσει τη μισή αξία του έναντι του δολαρίου

Αν ο Μιλέι κερδίσει την προεδρία τον Οκτώβριο και τηρήσει την υπόσχεσή του, η Αργεντινή θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία που θα δολαριοποιηθεί.

Η δολαριοποίηση είναι η ύστατη λύση για χώρες που βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση και σίγουρα η Αργεντινή πληροί τις προϋποθέσεις: Ο πληθωρισμός έφτασε το 109% τον Μάιο και το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο 97%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg έχουν προβλέψει ύφεση για το 2023 – η τρίτη σε πέντε χρόνια.

“Η δολαριοποίηση συμβαίνει ήδη”, λέει η Ντιάνα Μοντίνο,  καθηγήτρια οικονομικών που κατεβαίνει για το Κογκρέσο με τη σημαία του Μιλέι. “Όλο και περισσότεροι  Αργεντινοί αποταμιεύουν και συναλλάσονται σε δολάρια”.

Αλλά το πλατύ κοινό είναι επιφυλακτικό. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 2.000 πολίτες έδειξαν ότι πάνω από το 60% αντιτίθεται στη δολαριοποίηση.

Αργεντινή: Καταρρέει το πέσο, κίνδυνος νέου οικονομικού χάους

“Το δολάριο είναι αντικείμενο πόθου στην Αργεντινή, αλλά οι περισσότεροι Αργεντινοί δεν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει η δολαριοποίηση ούτε κατανοούν πώς μπορεί να επηρεάσει την τοπική οικονομία”, λέει ο Γκουστάβο Κόρντομπα, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Zuban Córdoba y Asociados.

Ενα τραύμα παλιό

Η απροθυμία των Αργεντινών να προσκολληθούν στο δολάριο έχει τις ρίζες της σε παλιά τραύματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς η χώρα πάλευε με τον υπερπληθωρισμό, οι οικονομολόγοι που συμβούλευαν τον τότε πρόεδρο Κάρλος Μένεμ πρότειναν μια τολμηρή λύση: Να συνδέσουν  το πέσο με το δολάριο “‘ενα προς ένα”. Η ρύθμιση, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη τα πρώτα χρόνια. Ο πληθωρισμός εξατμίστηκε και η ανάπτυξη επιταχύνθηκε, συμβάλλοντας στη μετατροπή της Αργεντινής σε αγαπημένο μέλος των αναδυόμενων αγορών. Η κυβέρνηση του Μένεμ εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή του κλίματος των επενδυτών για να αυξήσει την έκδοση ομολόγων ώστε να χρηματοδοτήσει τα επίμονα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Η καλή τύχη της Αργεντινής εξαντλήθηκε στα τέλη εκείνης της δεκαετίας όταν ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών των εξαγώμενων σιτηρών της χώρας και της εκροής χρημάτων από τις αναδυόμενες αγορές τη βύθισε σε βαθιά ύφεση. Η χώρα εξασφάλισε ένα πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ εν μέσω συνεχών εναλλαγών προέδρων που αγωνίστηκαν να αναζωογονήσουν την οικονομία.

Ο πρόεδρος Εντουάρντο Ντουχάλντε, που παρέμεινε στην εξουσία για λιγότερο από 15 ημέρες, τερμάτισε τελικά τη σύνδεση του πέσο με το δολάριο στις αρχές του 2002, στέλνοντας το νόμισμα σε ελεύθερη πτώση.

Ο Στίβεν Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της δολαριοποίησης παγκοσμίως, ήταν από αυτούς που είχαν συμβουλέψει την κυβέρνηση Μένεμ να στραφεί στο δολάριο

Είναι ακόμα πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος. “Ήρθε η ώρα το πέσο να μπει σε μουσείο”, δήλωσε μέσω email στο Bloomberg. Ο Μίλει επίσης διαμηνύει πως αν εκλεγεί πρόεδρος, θα “ανατινάξει” την κεντρική τράπεζα.

Ο…παχύσαρκος και ο ζουρλομανδύας

Εντός της Αργεντινής, αρκετοί οικονομολόγοι έχουν ταχθεί κατά της δολαριοποίησης, λέγοντας ότι θα εκχωρούσε ουσιαστικά τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής της χώρας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Μεταξύ των πιθανών μειονεκτημάτων είναι ότι ένα ισχυρό δολάριο θα ενίσχυε τη ζήτηση της Αργεντινής για εισαγωγές, ενώ θα έκανε τις εξαγωγές πιο ακριβές, δημιουργώντας ενδεχομένως μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Άλλοι λένε ότι η ηγεσία της Αργεντινής θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό των χρόνιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων της, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν τη βασική αιτία της αδυναμίας του πέσο και του πληθωρισμού.”Η δολαριοποίηση είναι σαν να βάζουμε σε έναν παχύσαρκο ζουρλομανδύα αντί να του συστήσουμε μια καλύτερη δίαιτα”, λέει  πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ο Αργεντινός οικονομολόγος Λουτσιάνο Λασπίνα υιοθετεί αυτήν την άποψη, χρησιμοποιώντας μια άλλη παρομοίωση: “Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κολάρο, πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σκυλιά”.

“Δεν υπάρχει εξήγηση στο TikTok γι’ αυτό”

Τα μέλη του πολιτικού κατεστημένου της Αργεντινής παρακολουθούν με νευρικότητα τον Μιλέι, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος, να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.

Ακόμη και αν κερδίσει την προεδρία, ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσει τεράστια εμπόδια για να θέσει σε ισχύ τη δολαριοποίηση, ξεκινώντας από το πρόβλημα ότι ο συνασπισμός του είναι απίθανο να εξασφαλίσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών στο Κογκρέσο για να το προωθήσει.

Ο Οκάμπο αναγνωρίζει ότι παρά τις προσπάθειές του να κάνει το σχέδιό του προσιτό, οι μηχανισμοί είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητοί από το ευρύ κοινό. “Δεν υπάρχει εξήγηση στο TikTok γι’ αυτό”, λέει. “Το πρόβλημα της Αργεντινής είναι πολύ περίπλοκο και σχεδιάζουμε σύνθετη χρηματοοικονομική τεχνική για την επίλυσή του. Καλώς ή κακώς, η Αργεντινή θα δολαριοποιηθεί”.

naftemporiki.gr