Skip to main content

Γέλεν: Το μόνο καλό αποτέλεσμα είναι να αυξήσει το Κογκρέσο το όριο του χρέους

Shuji Kajiyama/Pool via REUTERS

«Είναι πολύ αβέβαιο πότε το Δημόσιο θα ξεμείνει από μετρητά»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το μόνο καλό αποτέλεσμα στην τρέχουσα αντιπαράθεση για το αμερικανικό χρέος είναι να αυξήσει το Κογκρέσο το ανώτατο όριο.

«Αυτό που πρέπει να δουν οι αγορές και τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ότι έχουμε ένα Κογκρέσο που δεσμεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς», δήλωσε η Γέλεν την Παρασκευή σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αν το Κογκρέσο δεν το κάνει αυτό, αυτό πραγματικά υποβαθμίζει την πιστοληπτική μας ικανότητα», πρόσθεσε η Γέλεν, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης αξιωματούχων οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία.

Γέλεν: Πιθανή στάση πληρωμών θα πλήξει την ηγετική θέση των ΗΠΑ

Η Γέλεν αρνήθηκε ως επί το πλείστον να διευκρινίσει τι θα κάνει το ΥΠΟΙΚ εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους.

Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανέβαλαν τη συνάντηση για το ανώτατο όριο χρέους που είχε οριστεί για σήμερα Παρασκευή. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν ότι η αναβολή ήταν ένα σημάδι ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο επιτελείου απέδωσαν πρόοδο.

Ο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου διαφωνούν σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών απαίτησαν υποσχέσεις για μελλοντικές περικοπές δαπανών προτού εγκρίνουν ένα υψηλότερο ανώτατο όριο. Ο Μπάιντεν επέμεινε σε μια «καθαρή» αύξηση, με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό να διεξάγονται χωριστά.

naftemporiki.gr