Skip to main content

Η Goldman Sachs άναψε το φυτίλι της τραπεζικής κρίσης;

Στο στόχαστρο των Αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών η αποτυχημένη συναλλαγή με την SVB που συνέβαλε τελικά στο να οδηγηθεί το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε κρίση.

Ο ρόλος της Goldman Sachs στην προσπάθεια της Silicon Valley Bank να αντλήσει κεφάλαια τον Μάρτιο εξετάζεται από τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο μπαίνει μια αποτυχημένη συναλλαγή, που συνέβαλε τελικά στο να οδηγηθεί το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε κρίση, αναφέρει το Bloomberg.

Η SVB μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Goldman με ζημία, και ζήτησε τη βοήθειά της για να συγκεντρώσει περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να καλύψει το έλλειμμα, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο.

Η Goldman δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας τη συμφωνία, με το bank run στον απόηχο αυτής της εξέλιξης ουσιαστικά να καταδικάζει την SVB.

Αυτό που ξεκίνησε ως πρόβλημα για μια εξειδικευμένη τράπεζα που εξυπηρετούσε την τεχνολογική βιομηχανία της Silicon Valley, γρήγορα οδήγησε σε θύελλα ανησυχιών για τις περιφερειακές τράπεζες, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν τη σταθερότητά τους.

Ο αντίκτυπος μεταδόθηκε στην Ευρώπη, προκαλώντας νέα πτώση στις τιμές των μετοχών της Credit Suisse, η οποία οδήγησε σε έναν βιαστικά οργανωμένο γάμο με την αντίπαλη UBS με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πιέσεις

Βουλευτές από την Καλιφόρνια πίεσαν για τη διεξαγωγή ομοσπονδιακής έρευνας σχετικά με τον ρόλο της Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB.

Είκοσι Δημοκρατικοί βουλευτές -με επικεφαλής τον υποψήφιο για τη Γερουσία Adam Schiff- ζήτησαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων να συμπεριλάβουν την εταιρεία στις προκαταρκτικές έρευνές τους.

Το χρονικό

Η κατάρρευση της SVB ξεκίνησε με τον κίνδυνο να μειωθεί η πιστοληπτική της ικανότητα από τη Moody’s, γεγονός που θα την οδηγούσε στο χείλος των μη εξυπηρετούμενων ομολόγων ( Junk bonds).

Σε απάντηση, η τράπεζα προσέφυγε στην Goldman για να τη βοηθήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια. Η Goldman, αγόρασε ένα κομμάτι του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της SVB με σχέδιο να το μεταπωλήσει. Ως εκ τούτου η SVB υπέστη ζημία ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Goldman να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει προμήθειες από την επαναπώληση του χαρτοφυλακίου στην αγορά, σε υψηλότερη τιμή.

Στη συνέχεια, στις 8 Μαρτίου, η Goldman παρουσίασε στους επενδυτές ένα σχέδιο για να καλύψει αυτή την τρύπα, αντλώντας κεφάλαια ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την General Atlantic και άλλους. Οι ανήσυχοι πελάτες της SVB έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα. Στις 9 Μαρτίου, τράβηξαν καταθέσεις ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο των καταθέσεών που είχε στο τέλος του 2022.

Δεν οργάνωσαν σωστά την επιχείρηση διάσωσης

Τράπεζες και οι επενδυτές έχουν καταγγείλει την Goldman, επειδή δεν προχώρησε στην εξασφάλιση του κεφαλαίου εγκαίρως τρομοκρατώντας την αγορά. Κατά την άποψη των τραπεζιτών, ο αγώνας δρόμου για να εξουδετερωθεί η απειλή της Moody’s, δεν τους άφησε αρκετό χρόνο για να διερευνήσουν την αγορά, να οργανώσουν τη χρηματοδότηση και να υποβάλουν μια άρτια συμφωνία.

Το αλυσιδωτό χάος ανάγκασε την Goldman να βάλει τελικά στο ράφι την προσφορά. Μέχρι το τέλος εκείνης της εβδομάδας οι ρυθμιστικές αρχές είχαν κατασχέσει την τράπεζα της Καλιφόρνια προκαλώντας την δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το πέρασμα της  First Republic υπό την εποπτεία των ρυθμιστκών αρχών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έφερε την SVB στην τρίτη θέση της λίστας.

naftemporiki.gr