Skip to main content

Ουγγαρία: Πώς σταμάτησε την υφέρπουσα μετάβαση των αποταμιεύσεων σε ευρώ

Pέρυσι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν μετατοπίσει τις αποταμιεύσεις τους σε ευρώ με τέτοιο ρυθμό που "απειλούσε τους πυλώνες της σταθερότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς".

Η Ουγγαρία απέτρεψε μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση, φρενάροντας τη σταδιακή μεταστροφή των αποταμιεύσεων από το φιορίνι στο ευρώ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας.

Θορυβημένα από την βουτιά της αξίας του Ουγγρικού νομίσματος πέρυσι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν μετατοπίσει τις αποταμιεύσεις τους σε ευρώ με τέτοιο ρυθμό που “απειλούσε τους πυλώνες της σταθερότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς”, δήλωσε ο υποδιοικητής Barnabas Virag σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Vilaggazdasag.

Στο πλαίσιο της “υφέρπουσας ευρωπαϊκοποίησης”, σχεδόν οι μισές από τις νέες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκαν σε ευρώ και όχι σε φιορίνια πέρυσι, δήλωσε ο Virag.

Το μερίδιο των μετρητών και των καταθέσεων των νοικοκυριών σε συνάλλαγμα σκαρφάλωσε στο 22,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 από 16,7% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Αύξηση του βασικού επιτοκίου

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο, όταν εισήγαγε μια έκτακτη ρύθμιση που αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 18%, προκάλεσε την αντιστροφή της τάσης, δήλωσε ο Virag. Οι νέες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών φέτος βασίστηκαν κυρίως σε φιορίνια, ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg.

Το φιορίνι ενισχύθηκε κοντά στο 15% έναντι του ευρώ σε υψηλό έτους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη ωστόσο, σημείωσε πτώση έως και 2,1% αφού ο Virag επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης του βασικού επιτοκίου τους επόμενους μήνες λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές και της αναμενόμενης ενίσχυσης των τάσεων αποπληθωρισμού.

naftemporiki.gr