Skip to main content

Το άνοιγμα και η συνεργασία αποτελούν την καλύτερη λύση για την ασφάλεια της βιομηχανικής αλυσίδας

Μα Χονγκκούν/Economic Daily

Στον σημερινό κόσμο η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων

Τα τελευταία χρόνια, γεωπολιτικοί παράγοντες, η πανδημία της Covid-19 κ.ά. καταστάσεις, σε συνδυασμό με την προώθηση μιας οικονομικής και τεχνολογικής «αποσύνδεσης» και «διάσπασης των αλυσίδων»  από μεμονωμένες χώρες, έχουν εντείνει την αβεβαιότητα της διεθνούς αγοράς δημιουργώντας σοβαρές προκλήσεις για τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο του Φόρουμ Μποάο για την Ασία, σε συζήτηση με θέμα «Ένα νέο σχήμα για την παγκόσμια βιομηχανική και εφοδιαστική αλυσίδα», οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι όσο πιο περίπλοκη και ασταθής είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο πιο σημαντικό είναι όλες οι χώρες να διατηρήσουν νηφαλιότητά τους σε θέματα στρατηγικής και να οικοδομήσουν ένα ασφαλές, σταθερό και ανθεκτικό σύστημα για τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Στον σημερινό κόσμο η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων, καθώς σε κάθε εγώ υπάρχεις εσύ και σε κάθε εσύ υπάρχω εγώ. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Apple για το 2023, οι ενενήντα ένας από τους εκατόν ενενήντα προμηθευτές της εφοδιαστικής της αλυσίδας προέρχονται από την Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 47,9% του συνόλου των προμηθευτών της. Οι κορυφαίοι προμηθευτές του κόσμου προέρχονται από την Κίνα. Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας επεσήμανε ότι και οι πενήντα πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών εξάγουν αγαθά και υπηρεσίες στην Κίνα, δημιουργώντας σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η παγκοσμιοποίηση προσφέρει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες και οφέλη στην ανάπτυξη της Κίνας, ενώ η ταχεία ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας ωθεί περαιτέρω με τη σειρά της την παγκόσμια οικονομία και ευημερία. Οποιαδήποτε απόπειρα χειραγώγησης και αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων για ιδιοτελείς σκοπούς θα οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Η οικοδόμηση ασφαλών και σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ανοιχτού και δίχως αποκλεισμούς διεθνούς περιβάλλοντος. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η μεγαλύτερη μεταποιητική χώρα και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για περισσότερες από εκατό χώρες, η Κίνα με το άνοιγμα της τεράστιας αγοράς της αποτελεί μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για τη σταθερότητα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων τόσο στο εσωτερικό της ιδίας όσο και παγκοσμίως. Από τη δημιουργία πιλοτικών ζωνών έως την επέκταση λιμένων ελεύθερων συναλλαγών, και από τη φιλοξενία της ετήσιας διάσκεψης του Φόρουμ Μποάο για την Ασία, της Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Κίνας έως και την περαιτέρω εμβάθυνση της διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», η Κίνα έχει αποδείξει στον κόσμο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ότι η πόρτα του ανοίγματος δεν θα κλείσει ποτέ· αντιθέτως θα ανοίξει ακόμη περισσότερο.

Η Κίνα τηρώντας αδιάλειπτα τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, αναπτύσσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με άλλες χώρες και υπερασπίζεται μαζί τους το πολυμερές εμπορικό σύστημα, συμβάλλοντας ενεργά στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Όλες οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τα εθνικά τους πλεονεκτήματα και να ενισχύσουν την κατασκευή εφοδιαστικών κ.ά. υποδομών ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή ροή σημαντικών πόρων σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες ως ένα διεθνές δημόσιο αγαθό.

Η Κίνα επιδιώκει την ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας, και το αμοιβαίο κέρδος μέσω του αμοιβαίου οφέλους. Όσο συνεχίζουμε να ευθυγραμμίζουμε τις στρατηγικές, τα σχέδια και τους μηχανισμούς, να ενισχύουμε τη διασύνδεση των πολιτικών, των κανόνων και των προτύπων, και να προωθούμε αποτελεσματικά τον διεθνή καταμερισμό εργασίας, θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς, σταθερού, ανεμπόδιστου, αποτελεσματικού, ανοικτού, αμοιβαία επωφελούς και δίχως αποκλεισμούς παγκόσμιου συστήματος βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, συμβάλοντας περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.