Skip to main content

Πετρέλαιο: Τα πάνω και τα κάτω στις μετοχές μετά τον αιφνιδιασμό του ΟΠΕΚ +

Στα 84,52 δολάρια το βαρέλι οδεύουν αυτήν την στιγμή τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ

Προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι οδεύουν αυτήν την στιγμή τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν μετά την είδηση ότι μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια.

Η κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Shell, TotalEnergies και Eni ενισχύθηκαν πάνω από 4%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών πετρελαίου και αερίου σε άνοδο 3,9%.

Μετοχές εταιριών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην ενέργεια κατέγραψαν πτώση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, όπως της IAG, μητρική της British Airways και της χαμηλού κόστους εταιρίας Wizz Air.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες εμπορευμάτων, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,7%. Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν νωρίτερα σχεδόν αμετάβλητοι.