Skip to main content

Γερμανία: Αναθεώρηση επί τα βελτίω για την ανάπτυξη το 2023

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,2%

Η Γερμανία πιθανότατα θα αποφύγει τη συρρίκνωση φέτος και θα επιτύχει ανάπτυξη 0,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβούλων του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στην τελευταία τους ενημέρωση, το ανεξάρτητο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Σολτς δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,3% το επόμενο έτος, ακόμη και αν τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και συμπιέζουν τις επενδύσεις. Τον Νοέμβριο είχαν προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος.

«Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού, οι λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η αργή ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης εμποδίζουν μια ισχυρότερη ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος», δήλωσε η Monika Schnitzer, πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής, την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Η αναθεώρηση επί τα βελτίω οφείλεται πάντως στη σταθεροποιημένη κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού, στην πτώση των τιμών χονδρικής, αλλά και στη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών. Αναφερόμενοι στην υπόθεση της Silicon Valley Bank και στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι «σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομική κρίση (του 2008), οι δυσκολίες των μεμονωμένων τραπεζών δεν βασίζονται πλέον σε εν πολλοίς άχρηστα χρηματοπιστωτικά προϊόντα» και «η σταθερότητα των αγορών δεν τίθεται για την ώρα σε κίνδυνο». Επιπλέον, επί του παρόντος δεν διαταράσσονται η διατραπεζική αγορά και η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Οι «Σοφοί» επέκριναν πάντως το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτιρίων. Η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του Συμβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οι απαγορεύσεις να αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την αποτυχία της προστασίας του κλίματος», καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ακόμη πιο ακριβές λύσεις.

Πηγές: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει «στιβαρή» προσέγγιση απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους