Skip to main content

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει «στιβαρή» προσέγγιση απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους

EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Τώρα επιδρά στην οικονομία η αύξηση των επιτοκίων»

Τώρα αρχίζουν να επιδρούν στην οικονομία οι αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς της ΕΚΤ, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ωστόσο πως ο αντίκτυπός τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της αναταραχής στις τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει μια «στιβαρή» προσέγγιση που θα της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στους κινδύνους του πληθωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και να βοηθά τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν προκύψουν απειλές, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές διερωτώνται αν η ΕΚΤ θα μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που εκδηλώθηκε με την κατάρρευση των SVB και Signature Bank, αλλά και τη διάσωση -της τελευταίας στιγμής- της Credit Suisse.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε η Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, υπονοώντας μάλλον ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

Οι 11 ημέρες πανικού που οδήγησαν σε κατάρρευση 4 τράπεζες και λύγισαν ακόμη μία

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο “περιθώριο διαμεσολάβησης” -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στον στόχο του 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη

Κ. Λαγκάρντ: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός