Skip to main content

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6% για τον Φεβρουάριο, με την τραπεζική κρίση να πιέζει τη Fed

REUTERS/Lucy Nicholson/

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει μεν, παραμένει υψηλός δε.

Ελαφρά επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, και ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, αντιμετωπίζει διπλή απειλή, την άνοδο των τιμών και τη χρηματοπιστωτική αστάθεια, απόρροια της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 6% τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 6,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας, στον βραδύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η μικρότερη αύξηση έρχεται καθώς η Fed εξετάζει την επόμενη κίνηση των επιτοκίων της, ενώ αντιμετωπίζει τις πιέσεις στις τιμές και τις χρεοκοπίες των τραπεζών.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Φεβρουάριο, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές αυξήθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έναντι αύξησης 0,5% τον Ιανουάριο. Οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο έναντι μηνιαίας αύξησης 0,4% τον Ιανουάριο.

Οι καταναλωτές πλήρωσαν λιγότερο τον περασμένο μήνα για να θερμάνουν τα σπίτια τους, ενώ μειώθηκαν επίσης οι τιμές για τις ιατρικές υπηρεσίες και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων αυξήθηκαν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Ιανουάριο. Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του μήνα.