Skip to main content

 Silicon Valley Bank: Τα στελέχη της πήραν μπόνους λίγες ώρες πριν την κατάρρευση

Τα μπόνους στην SVB ξεκινούν από 12.000 δολάρια και φτάνουν έως και τα 140.000 δολάρια.

Την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν οι ρυθμιστικές αρχές βάλουν λουκέτο στην Silicon Valley Bank (SVB) και αναθέσουν τη διαχείρισή της στον FDIC, τα στελέχη της και άλλοι ργαζόμενοι έλαβαν τα ετήσια μπόνους τους για το 2022.

Η χρεοκοπημένη τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια παραδοσιακά καταβάλλει τα ετήσια μπόνους τη δεύτερη Παρασκευή του Μαρτίου, όπως είπαν στο CNBC άνθρωποι από το περιβάλλον της SVB, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι πληρωμές αφορούσαν εργασίες που έγιναν το 2022 και είχαν προγραμματιστεί αρκετές ημέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη και έτσι, ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η καταβολή έγινε κανονικά, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση γνώριζε ότι η χρεοκοπία απέχει λίγες ώρες και ότι οι πελάτες, που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα θα δουν τα δικά τους μετρητά να δεσμεύονται – με κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε κανονικούς μισθούς των υπαλλήλων τους. 

Μάλιστα την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της ανεξαρτησίας της SVB, ο διευθύνων σύμβουλος, Γκρεγκ Μπέκερ, απευθύνθηκε στους εργαζόμενους σε ένα δίλεπτο βίντεο στο οποίο είπε ότι δεν έπαιρνε πλέον αποφάσεις στην τράπεζα, η οποία μετράει 40 χρόνια ζωής.

Silicon Valley Bank: Γιατί ο πανικός εξαπλώνεται από τον Καναδά έως την Κίνα

Το ύψος των μπόνους

Το μέγεθος των πληρωμών δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί, αλλά τα μπόνους στην SVB ξεκινούν από περίπου 12.000 δολάρια για τους συνεργάτες και φτάνουν έως και τα 140.000 $ για τα διευθυντικά στελέχη σύμφωνα με το Glassdoor.com.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η SVB ήταν η εισηγμένη τράπεζα με τις υψηλότερες αμοιβές στις ΗΠΑ το 2018, με τους υπαλλήλους να λαμβάνουν κατά μέσο όρο ετήσιες απολαβές 250.683 δολαρίων.

Μετά την κατάσχεση της τράπεζας, ο FDIC πρόσφερε στους υπαλλήλους 45 ημέρες αμειβόμενης απασχόλησης. Η τράπεζα είχε 8.528 υπαλλήλους τον Δεκέμβριο.

Εκπρόσωπος του FDIC αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την καταβολή των μπόνους.

naftemporiki.gr