Skip to main content

Silicon Valley Bank: Γιατί ο πανικός εξαπλώνεται από τον Καναδά έως την Κίνα

REUTERS/Jeffrey Dastin

H SVB έχει παρουσία σε Καναδά, Βρετανία, Κίνα, Δανία, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ, Σουηδία και Σιγκαπούρη. Υπάρχουν φόβοι πως χωρίς κρατική παρέμβαση πολλές startups θα καταρρεύσουν.

Μπορεί οι ειδικοί να διαβεβαιώνουν πως δεν έχουμε να κάνουμε με μία νέα Lehman Brothers και οι παραδοσιακές τράπεζες, όπως και οι επενδυτικές της Wall Street, να έχουν μείνει εν πολλοίς αλώβητες, αλλά η μετάδοση του πανικού για την κατάρρευση της SVB δεν έχει αποτραπεί. Την ώρα που οι ιδρυτές των startups της Καλιφόρνια αναζητούν εναγωνίως τρόπους να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους οι φόβοι βγαίνουν από τα στενά όρια της πολιτείας ή ακόμη και των ΗΠΑ και φτάνουν έως τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ινδία, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Στη Βρετανία η θυγατρική της SVB αναμένεται να κηρύξει πτώχευση. Έχει ήδη παγώσει τις συναλλαγές της και δεν δέχεται νέους πελάτες. Το Σάββατο οι επικεφαλής περίπου 180 τεχνολογικών εταιρειών κάλεσαν με κοινή επιστολή τους τον υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, να παρέμβει.

SVB: To USDC το πρώτο μεγάλο θύμα της

«Η απώλεια των καταθέσών μας θα μπορούσε να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο και να γυρίσει το οικοσύστημα 20 χρόνια πίσω» τονίζουν στην επιστολή τους που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. «Πολλές εταιρείες θα βρεθούν σε αναγκαστική διαχείριση εν μία νυκτί» προσθέτουν.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, σημειώνει το Bloomberg. H SVB έχει επίσης παρουσία σε Κίνα, Δανία, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ, Σουηδία, Καναδά και Σιγκαπούρη. Υπάρχουν φόβοι πως χωρίς κρατική παρέμβαση πολλές startups θα καταρρεύσουν. Η κοινοπραξία της SVB στην Κίνα, SPD Silicon Valley Bank Co., προσπαθούσε να καθησυχάσει τους τοπικούς πελάτες της τα τελευταία 24ωρα, θυμίζοντάς τους ότι οι δραστηριότητές της είναι ανεξάρτητες και σταθερές.

«H κρίση θα αρχίσει τη Δευτέρα»

«Αυτή η κρίση για εμάς στη Βρετανία θα αρχίσει τη Δευτέρα και επομένως σας ζητάμε να την αποτρέψετε τώρα» επισημαίνουν οι επικεφαλής των startups στην επιστολή τους στον Τζέρεμι Χαντ. Μεταξύ αυτών είναι οι ιδρυτές των Uncapped, Apian, Pockit και Pivotal Earth.

Ο Χαντ μίλησε για την κατάσταση με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία από startups για το ύψος των καταθέσεών τους και τις ανάγκες τους σε ρευστό.

Ο Τόμπι Μέιδερ, διευθύνων σύμβουλος της Lingumi, δήλωσε στο Bloomberg ότι έχει το 85% των μετρητών του στην SVB. Προσπάθησε να μεταφέρει κάποιους λογαριασμούς του, αλλά έως και αργά το απόγευμα του Σαββάτου δεν ήταν σίγουρος εάν αυτό λειτούργησε. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εμάς. Ήταν κάτι που θεωρούσαμε αδιανόητο» σχολίασε.

Ο Τζακ Ομίρα, ιδρυτής της Ochre Bio πέρασε επίσης μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας προσπαθώντας να αποσύρει καταθέσεις από την SVB, αλλά δεν τα κατάφερε. «Θα μπορούσε να αφανίσει ολόκληρη γενιά νεοφυών επιχειρήσεων» προειδοποίησε μιλώντας στο Bloomberg.

Αλλά και στην Ασία επικρατεί ανησυχία. Σε τεχνολογικό συνέδριο στο Μουμπάι, η συζήτηση επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την κατάρρευση της SVB και τη σημασία της. Στη Σιγκαπούρη σε συνέδριο με χρηματιστές και επιχειρηματίες ήταν επίσης το κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

«Ο αντίκτυπος της SVB στον κλάδο τεχνολογίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί» αναλυτές της China International Capital Corp επεσήμαναν σε σημείωμά τους.

naftemporiki.gr