Skip to main content

Το κόστος της πίτσας σοκάρει τους Ιταλούς

Το μέσο κόστος μαγειρέματος μιας πίτσας μαργαρίτα να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% τον Δεκέμβριο από το ίδιο διάστημα το 2021.

Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα των Ιταλών έχει γίνει αισθητά ακριβότερο, καθώς το μέσο κόστος μαγειρέματος μιας πίτσας «μαργαρίτα» να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% τον Δεκέμβριο από πέρυσι.

Αυτό ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό πληθωρισμού 12,3% του περασμένου μήνα, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Ακόμα λοιπόν και μετά από 75 δισ. ευρώ σε δαπάνες για να βοηθήσουν τους Ιταλούς με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν όσο αυξάνονται οι άλλες τιμές.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, το Bloomberg παρακολουθεί τις αυξανόμενες τιμές των βασικών συστατικών – αλεύρι, ντομάτες, τυρί μοτσαρέλα και ελαιόλαδο. Υπολογίστηκε επίσης την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για το μαγείρεμα μιας πίτσας με οικιακό ηλεκτρικό φούρνο.

Το κόστος παρασκευής στο σπίτι έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από μια παραγγελία απ’ έξω. Η τιμή για delivery είναι αυξημένη κατά μόλις 9,9%.

Εκτός από την ενέργεια, το πιο απότομο άλμα στο κόστος στον δείκτη ήταν για τη μοτσαρέλα – σχεδόν 27% την ίδια περίοδο – και το αλεύρι, που αυξήθηκε λίγο λιγότερο από 22%. Αυτά και τα άλλα συστατικά είναι αρκετά κοινά είδη στο καλάθι αγορών ενός τυπικού νοικοκυριού, ακόμα κι αν δεν αφιερώνουν όλοι χρόνο για να φτιάξουν πίτσα στο σπίτι.

Η παραδοσιακή μαργαρίτα  απαιτεί ξυλόφουρνο στους 485 βαθμούς Κελσίου, διασφαλίζοντας ότι η κρούστα έχει ύψος τουλάχιστον 1-2 εκατοστά και χρησιμοποιώντας μόνο συγκεκριμένα προϊόντα όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, βουβαλίσια μοτσαρέλα ή παραδοσιακή τοπική μοτσαρέλα και ντόπια ντομάτες.

naftemporiki.gr