Skip to main content

Η αύξηση της συναλλαγματικής αξίας του γιουάν αντανακλά μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον

Η αύξηση των διασυνοριακών ροών ξένου κεφαλαίου αποτέλεσε ισχυρό στήριγμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν.

Στις αρχές του 2023, η κεντρική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου αυξήθηκε φθάνοντας τα 6,7 γιουάν και αντανακλώντας τις θετικές προσδοκίες των αγορών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κατά τη φετινή χρονιά μαζί με τη σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στην κινεζική αγορά.

Στις 9 Ιανουαρίου, η κεντρική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου ήταν 6,8265, η υψηλότερη τιμή από τις 22 Αυγούστου 2022, σημειώνοντας αύξηση 647 μονάδων βάσης. Την ίδια ημέρα, η εξωτερική και εσωτερική ισορροπία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν έφτασε το 6,8, και στις 10 Ιανουαρίου, η ισοτιμία γιουάν και δολαρίου διαμορφώθηκε στο 6,7611, σημειώνοντας άλλη μια ταχεία άνοδο κατά 654 μονάδες βάσης. Η κεντρική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου ανέκαμψε από τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2022 και αυξήθηκε πάνω από 6%.

Η ανατίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, την αυξημένη εισροή ξένων κεφαλαίων, των αυξημένων συναλλαγματικών διακανονισμών και των πωλήσεων την περίοδο αυτή. Το 2022, η κινεζική οικονομία άντεξε τις πιέσεις διατηρώντας μια σταθερή πορεία. Πρόσφατα, χάρη στις αποτελεσματικές πολιτικές σταθεροποίησης της ανάπτυξης και επιτάχυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, δόθηκαν περισσότερες διασφαλίσεις για τα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα και τη συναλλαγματική ισοτιμία, και συνεπώς η τελευταία κέρδισε το προβάδισμα στο καλάθι των νομισμάτων.

Η αύξηση των διασυνοριακών ροών ξένου κεφαλαίου αποτέλεσε ισχυρό στήριγμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν. Η βελτίωση και η προσαρμογή των πολιτικών πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας ενίσχυσε το αίσθημα αισιοδοξίας του λαού και ολόκληρης της κοινωνίας για τις θετικές προοπτικές της χώρας το 2023, αυξάνοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς και των επενδύσεων. Ο διακανονισμός συναλλάγματος την περίοδο αυτή, μαζί με τη διάθεση του γιουάν μέσω των εξαγωγών, πρόκειται να ενισχύσει το κινεζικό νόμισμα το διάστημα πριν το κινεζικό Νέο Έτος.

Επιπλέον, οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η συνεχής πτώση του Δείκτη Αμερικανικού Δολαρίου και άλλοι παράγοντες, συμβάλλουν στην άνοδο του γιουάν.  Οι δείκτες PMI των ΗΠΑ στη μεταποίηση και σε μη μεταποιητικούς κλάδους ακολουθούν μια συνεχή πτωτική πορεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας απότομης «προσγείωσης» για την οικονομία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο του 2022, ο Δείκτης Αμερικανικού Δολαρίου υποχώρησε πάνω από 6%.

Στα τέλη του 2022, η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν άρχισε να ανακάμπτει ταχύτατα και οι εισροές ξένων κεφαλαίων συνέχισαν να αυξάνονται. Το γεγονός αυτό αντανακλά ξεκάθαρα την ακλόνητη αισιοδοξία της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την πλήρη εμπιστοσύνη της στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όπως τις τιμές. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν θα συνεχίσει να διακυμαίνεται, αλλά γενικότερα θα ενισχυθεί. Το επόμενο βήμα για τους παράγοντες της αγοράς και τις ρυθμιστικές αρχές είναι η μεγαλύτερη κατανόηση των κινδύνων που προκαλεί η υιοθέτηση μιας ουδέτερης στάσης έναντι των προκλήσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της έρευνας και ανάλυσης μοντέλων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, της ενισχυμένης παρακολούθησης της διασυνοριακής ροής των κεφαλαίων και έγκαιρης προειδοποίησης για εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς κινδύνους, και της διαμόρφωσης κατάλληλων σχεδίων αντιμετώπισής τους.