Skip to main content

Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας: Ζημίες – ρεκόρ 143 δισ. δολαρίων για το 2022

Ως αποτέλεσμα, δεν θα πραγματοποιήσει τις συνήθεις πληρωμές της προς την ελβετική κυβέρνηση και τα κράτη μέλη

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανέφερε τη Δευτέρα ζημίες 132 δισ. ελβετικών φράγκων (143 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος 2022, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία.

Αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία 116 ετών της κεντρικής τράπεζας και ισοδυναμεί με περίπου το 18% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας ύψους 744,5 δισ. ελβετικών φράγκων. Η προηγούμενη ζημιά ρεκόρ της ήταν 23 δισ. φράγκα το 2015.

Ως αποτέλεσμα, δεν θα πραγματοποιήσει τις συνήθεις πληρωμές της προς την ελβετική κυβέρνηση και τα κράτη μέλη, είπε, ενώ οι πληρωμές προς τους μετόχους της θα επηρεαστούν επίσης. Το 2021, η τράπεζα ανέφερε κέρδη 26 δισ. φράγκων.

Από τις ζημίες, 131 δισ.  φράγκα προήλθαν από τις θέσεις σε ξένο συνάλλαγμα και 1 δισεκατομμύριο από τις θέσεις σε ελβετικό φράγκο εν μέσω ισχυρών κερδών που σημειώθηκαν από το φράγκο καθώς οι επενδυτές συρρέουν στο «ασφαλές καταφύγιο» εν μέσω γενικευμένης αστάθειας.

Από τον Ιούνιο του 2022, το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύεται πάνω από το ένα ευρώ, ένα επίπεδο που προηγουμένως είχε αγγίξει μόνο για λίγο το 2015. Η Ελβετία προσπάθησε ιστορικά να χαλιναγωγήσει την ισχύ του φράγκου λόγω της βαριάς εξαγωγικής οικονομίας της, αν και οι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι ελβετικές επιχειρήσεις κατάφεραν να παραμείνουν ανταγωνιστικές παρά το αυξανόμενο φράγκο λόγω του πληθωρισμού της ευρωζώνης.