Skip to main content

Προωθώντας μια ευρύτερη αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ξένων επενδυτών

Τσανγκ Τζινγκάνγκ (Zhang Jingang)/ Economic Daily

H Κεντρική Διάσκεψη για την Οικονομία της Κίνας έκανε προτάσεις στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλει η χώρα για την προσέλκυση και αξιοποίηση ξένου κεφαλαίου που έτυχαν θερμής ανταπόκρισης από ολόκληρη την κινεζική κοινωνία. Η απορρόφηση ξένων κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό μέρος της θεμελιώδους εθνικής πολιτικής ανοίγματος της Κίνας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα ανέκαθεν καλωσόριζε τα ξένα κεφάλαια και τις επενδύσεις. Τα πρόσφατα θετικά μηνύματα της χώρας αναμένεται να διευρύνουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία της Κίνας με τους διεθνείς επενδυτές.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2023, η Κίνα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ένα δυσμενές και πολύπλοκο εξωτερικό περιβάλλον. Η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, ενώ η συνεχής αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενισχύει τους φόβους για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική βελτίωση και εύλογη ποσοτική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, είναι απαραίτητο να εντοπιστούν και να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπτυξιακοί παράγοντες και να ενισχυθεί η υπάρχουσα αναπτυξιακή τάση.

Παρόλο που οι εταιρείες ξένων συμφερόντων αντιστοιχούν μόνο στο 3% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, ωστόσο παράγουν τα δύο πέμπτα του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας και το ένα έκτο των φορολογικών εσόδων της, με την απασχόληση σε αυτές να αντιστοιχεί στα δύο δέκατα της συνολικής απασχόλησης στα αστικά κέντρα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη ή στις κινεζικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση στη βιομηχανική αναβάθμιση της χώρας, ενισχύοντας τη θέση της Κίνας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές και βιομηχανικές αλυσίδες.

Ο ρόλος των ξένων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία καθιέρωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, σύμφωνα με το οποίο η εγχώρια κυκλοφορία αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας και αλληλοενισχύεται με τη διεθνή κυκλοφορία. Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν τον σημαντικό σύνδεσμο που ενώνει τις εγχώριες με τις διεθνείς αγορές και τους πόρους αυτών. Ταυτόχρονα, προωθούν την τεχνολογική καινοτομία, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την έρευνα και ανάπτυξη, και μέσω της τοπικής παραγωγής και της βελτίωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων, αναβαθμίζουν την αποτελεσματική κυκλοφορία των εγχώριων και ξένων πόρων. Η μεγαλύτερη ενσωμάτωση του ξένου κεφαλαίου στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα συμβάλει στην πιο ομαλή λειτουργία της «διπλής κυκλοφορίας».

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 η απορρόφηση ξένων κεφαλαίων στην Κίνα υπερέβη το 1 τρισ. γιουάν. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις των πρώτων δέκα μηνών ξεπέρασαν το σύνολο των επενδύσεων του προηγούμενου έτους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σταθερή εμπιστοσύνη των ξένων κεφαλαίων στις αναπτυξιακές προοπτικές της κινεζικής αγοράς και την ακλόνητη και μακροχρόνια αποφασιστικότητα των επενδυτών να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Ατενίζοντας στο μέλλον, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες και περισσότερη εμπιστοσύνη στην Κίνα. Επιπλέον, μπορούν να εκμεταλλευτούν ενεργά τις πλούσιες ευκαιρίες της κινεζικής αγοράς και αυξάνοντας τις επενδύσεις τους στη χώρα να πετύχουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και τους ιδίους και για την Κίνα.