Skip to main content

Ρωσία: “Ξεμένει” από εργατικά χέρια

Ισχυρή προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας και για τις «αιφνίδιες» δαπάνες

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση ότι η επιστράτευση αφήνει την οικονομία χωρίς εργαζόμενους,  και θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον πληθωρισμό, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεδρίαση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το σημείο αναφοράς τους στο 7,5%,  όπως είχαν ήδη προβλέψει οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Το ρούβλι διατήρησε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση και  σημείωνε πτώση 0,4%  έναντι του δολαρίου στις 15:16, ώρα Μόσχας.

Η επιστράτευση  300.000 ανδρών, σε συνδυασμό με τη μαζική έξοδο των Ρώσων που προκάλεσε, έχει καταστήσει τα εργατικά χέρια δυσεύρετα, με την  κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι  “η ικανότητα επέκτασης της παραγωγής περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας”.

Μείωση κατά 2%

H δεξαμενή ανδρικού εργατικού δυναμικού μπορεί να μειωθεί κατά 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

“Λόγω της αυξανόμενης έλλειψης προσωπικού, το εργατικό κόστος των εταιρειών αυξάνεται”, δήλωσε η κεντρική τραπεζίτης Ελβίρα Ναμπιουλίνα . “Αυτό είναι εμφανές μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, τις μεταφορές, τα logistics και τις κατασκευές. Εάν οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο από την παραγωγικότητα , αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση των τιμών μέσω του κόστους των επιχειρήσεων

«Το μήνυμα της Τράπεζας της Ρωσίας είναι  αναπαραγωγή της κατευθυντήριας γραμμής του Οκτωβρίου: ο πληθωρισμός είναι μέτριος προς το παρόν, αλλά η στρατιωτική κινητοποίηση και η παραβίαση του παγώματος των δαπανών του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να τον ανεβάσουν τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν υποδηλώνει άμεση αύξηση τους επόμενους μήνες, αλλά τα επιτόκια θα αυξηθούν πιθανότατα αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αιφνιδιάζει με αυξημένες δαπάνες» αναφέρει o ρώσος οικονομολόγος Αλεξάντερ Ισάκοβ στο Bloomberg.

Από τότε που κορυφώθηκε κοντά στο 18% τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί  περίπου στο 12%,

Πάντως, παρόλο που  θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4% την επόμενη άνοιξη, η Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι η επικέντρωση θα γίνει σε στοιχεία προσαρμοσμένα σε αστάθμητους παράγοντες

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την Παρασκευή διατήρησαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση των τιμών το 2023 στο επίπεδο του 5%-7%.

“Οι τρέχουσες τιμές καταναλωτή αυξάνονται με μέτριο ρυθμό και η καταναλωτική ζήτηση είναι υποτονική”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. “Όμως ταυτόχρονα, οι φιλοπληθωριστικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι και υπερισχύουν έναντι των αποπληθωριστικών κινδύνων”.

naftemporiki.gr