Skip to main content

Τράπεζα Αγγλίας: Προς αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα και ενώ ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια κορύφωσης

Έχοντας φτάσει σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 10,7% τον Νοέμβριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με το αξιοζήλευτο της διαχείρισης μιας οικονομίας που βρίσκεται σε επιβράδυνση, τον υψηλό πληθωρισμό και μια εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας.

Η αγορά εκτιμά πως η BoE (Bank of England) θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη για να ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%, μια επιβράδυνση από την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, που ήταν και η μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών.

Έχοντας φτάσει σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, η ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στο 10,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η επιβράδυνση αντανακλάται και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σημάδι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, αν και παραμένει δυσάρεστα υψηλός και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) αντιμετωπίζει το καθήκον να σύρει τον πληθωρισμό πίσω προς τον στόχο της εν μέσω πιέσεων στο εσωτερικό και διεθνών αντίθετων ανέμων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στα τελευταία στοιχεία της αγοράς εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα οποία έδειξαν άνοδο τόσο στην ανεργία όσο και στην αύξηση των μισθών, ενώ τα ποσοστά οικονομικής αδράνειας και μακροχρόνιας ασθένειας παραμένουν επίσης ιστορικά υψηλά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίσης εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Πηγή: CNBC